Nyheter:

VENNSKAPSKAMP: Øvelse Northern Wind i Nord-Sverige blir av brigadesjefene sammenlignet med en vennskapskamp i fotball.
VENNSKAPSKAMP: Øvelse Northern Wind i Nord-Sverige blir av brigadesjefene sammenlignet med en vennskapskamp i fotball.

Sammenligner øvelsen med vennskapskamp i fotball

Norsk og svensk brigadesjef med gjensidig respekt for hverandre.

Publisert Sist oppdatert

Under øvelse Northern Wind i Nord-Sverige er det brigade mot brigade som kjemper mot hverandre. På den ene siden er norske Brigade Nord, støttet av amerikanske og engelske styrker. På den andre siden er en svensk brigade, støttet av finske styrker.

Den norske brigaden spiller fiende som angriper fra Haparanda mot vest, ledet av brigader Lars Lervik, sjef for Brigade nord. Den svenske brigaden er ledet av oberst Mats Ludvig.

TO LANDSKAMPER SAMTIDIG

Tirsdag 26. mars møtes Norge og Sverige på Ullevaal stadion til EM-kvalifiseringskamp i fotball. Men for de to brigadesjefene blir det neppe tid til å få sett fotballkampen. De har nok med sin egen vennskapskamp en plass i de svenske skogene nord i landet.

Øvelsen er som en treningskamp der vi begge trener for å bli bedre og hvor det er en vilje fra begge sider til å vinne

– Øvelsen er som en treningskamp der vi begge trener for å bli bedre og hvor det er en vilje fra begge sider til å vinne. Vi skal bruke kampen for å få prøvd ut ulike forsvarsteknikker eller angrepstaktikker. Er det slik at den ene parten har mye fremgang, så kan man kanskje blåse av kampen en liten stund, så rygger vi litt tilbake og prøver på nytt, sier Ludvig.

Han synes øvelsen gir ham personlig meget god trening i hvordan stoppe en eventuell angriper av landet.

– Hva tenker min motstander nå? Hvordan reager jeg? Jeg kjenner jo Lars Lervik fra før, så jeg lurer mye på hva han planlegger. Jeg synes det går bra for meg, og jeg tror også det går bra for Lars, smiler Ludvig.

ROSER HVERANDRE

Den svenske obersten synes den norske brigaden er en perfekt motstander.

– Det er en høyteknologisk motstander, en brigade som fungerer og som er godt trent. Den har alle de tingene som jeg ønsker å trene mot, som stridsvogner, artilleri, muligheten til å sette inn luftlandsetting med mer. Alt som jeg trenger for å trene mine styrker. Så de kan rett og slett ikke bli en bedre motstander for oss, roser Ludvig.

Det er en høyteknologisk motstander, en brigade som fungerer og som er godt trent

Lars Lervik synes det er hyggelig med ros fra svensk side.

– Jeg kjenner Ludvig fra før. Vi brigadesjefer i nord møtes hvert år. Vi hadde også en god prat før øvelsen, sier Lervik.

FORNØYD BRIGADESJEF

Han er enig at begge parter er ute etter å bruke øvelse Northern Wind for å gi soldatene sine god trening.

– Vi fikk oss noen overraskelser fra den svensk-finske brigaden tidlig i øvelsen. Nå satser vi på å gi dem noen overraskelser tilbake, smiler Lervik, som er enig med Ludvigs tanker om at øvelsen godt kan sammenlignes med en vennskapskamp i fotball.

Men det skal også være åpent spill mellom oss under øvelsen og vi slåss for å vinne

– Vi er begge to veldig tydelige på at jeg er her for at han skal nå sine treningsmål og tilsvarende hos ham. Vi har noen spesielle ting vi begge ønsker å trene på, og da må vi prøve å hjelpe til for å få til det. Men det skal også være åpent spill mellom oss under øvelsen og vi slåss for å vinne, sier Lervik, som er fornøyd med egen brigades innsats.

– Det har gått bra. Vi lærer mye. Blant annet er det vanskelig terreng her, vanskelig med samband og få veier. Vi har hatt den fremgangen vi regnet med og ikke tatt betydelige tap og påført fienden brukbart med tap. Så alt har gått i henhold til plan.


Vi gjør oppmerksom på at intervjuene med brigadesjefene ble gjort før den tragiske dødsulykken under øvelse Northern Wind.