Nyheter:

Samling i bånn

Det gikk ikke særlig bra da Hans-Erik Dyvik Husby skulle skyte på blink.

Publisert Sist oppdatert

Allerede da han var seks år, gammel trakterte den tidligere vokalisten i Turboneger «Hank von Helvete» skytevåpen for første gang.

– Onkelen min var hvalfanger og dreven med harpun og mauser. Han lærte meg å skyte på blink med salonggevær og behandle våpen med respekt, erindrer Husby.

– Siste skyteopplevelse var i Finnmark for to år siden, med hagle på skeetbane (leirdueskyting, red.anm.) Premien var et ugarva, illeluktende reinsdyrskinn.

Husby er langt over gjennomsnittet interessert i våpen.

– Dette er ei skikkelig folkebørse som alle kan få til å skyte med sier Husby – eller Hank, som han også kaller seg, da han får HK416-geværet i hendene.

Tidligere i livet har han skutt med en rekke ulike typer våpen:

– AK47, M16, Desert Eagle, gamle mausere fra krigen – mye forskjellig, både i Norge og på turer til USA, sier Hank. 

«Krig i huet». Den siste tiden har artisten engasjert seg spesielt for norske krigsveteraner og spilt inn låten «For deg», en norsk versjon av Johnny Cash-hiten «For You» som hyllet Vietnam-veteraner.

– Jeg var så interessert i den krigen at jeg faktisk dro til Vietnam for å se slagmar- kene og snakke med folk. Mange har fortsatt en «krig i hue» selv om krigen der ute er over.

– Personlig har jeg alltid hatt veteraner rundt meg, blant slekt og venner – fra tjeneste i Libanon, Kosovo, Irak og Afghanistan, sier Hank.

Oppfatningen hans er at veteraner som sliter, har erfaringer og utfordringer som er ganske universelle.

– Vi må være bevisst på at vi har folk i skarpe situasjoner i utlandet. Noen får skader, og alle fortjener uansett anerkjennelse for innsatsen sin. Den dårlige behandlingen av krigsseilerne fra 2. verdenskrig var en nasjonal skam for Norge, og vi må unngå at det skjer igjen med nyere veteraner.

Tapte mot Siv. – Avslapning, sikting og pusteteknikk er de tre tingene du må huske på, minner skyteleder Kim Patrick Andresen om.

Det går ganske bra med skytingen i testrunden, men Hank treffer noe lavt, en klassisk feil. Så ender det med skikkelig uflaks da han skal skyte finalerunden fordi han blir blendet av solen. Resultatet ble laveste poengsum hittil i konkurransen, bare 53 poeng. Hele 18 poeng mindre enn den neste på listen, som er Siv Jensen – hun skjøt seg inn til 71 poeng.

– Jeg taper visst alltid mot Siv Jensen! Sist var i en matlagingskonkurranse på TV.

Sisteplassen tar Hank med godt humør. Da skyteleder innfrir ønsket om å få bruke opp ammunisjonen som en avrunding av økten, blir han som en guttunge på julaften.