Nyheter

FOLKETMORD: Klærne til dem som døde da de søkte tilflukt inne i den katolske kirken henger over kister, som et minnesmerke over de som ble drept under folkemordet Rwanda i 1994.

Rwander dømt til 20 års fengsel for medvirkning til folkemordet

Den tidligere rwandiske statstjenestemannen Laurent Bucyibaruta (78) er i en fransk domstol dømt til 20 års fengsel for å ha medvirket til folkemordet i 1994.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Bucyibaruta er den høyest rangerte rwanderen som er blitt stilt for retten i Frankrike etter massakrene i 1994, der rundt 800.000 tutsier og moderate hutuer ble drept i løpet av 100 dager.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Sentralt i saken mot 78-åringen var flere møter Bucyibaruta enten hadde organisert eller deltatt i som angivelig handlet om «sikkerhet», men som påtalemyndigheten mener hadde som formål å planlegge massedrapene.

Les også: USAs nye ambassadør i Norge er opptatt av våpenindustri og forsvarssamarbeid

Bucyibaruta, som ledet myndighetene i Gikongoro-provinsen, anklages for å ha overtalt tusenvis av mennesker til å søke tilflukt i en skole, der de ble lovet mat, vann og beskyttelse. Noen dager senere ble titusenvis av tutsier drept der, i det som er en av folkemordet blodigste hendelser. Bucyibaruta avviste å ha vært innblandet i drapene.

– Jeg var aldri på drapsmennenes side, sa han da rettssaken ble avsluttet torsdag. Men han antydet at han kunne ha gjort mer.

– Manglet jeg mot? Kunne jeg ha reddet dem? Disse spørsmålene, eller til og med denne angeren, har hjemsøkt meg i mer enn 28 år, sa Bucyibaruta.

Aktivister har lenge presset Frankrike til å straffeforfølge mistenkte rwandiske bakmenn for folkemordet som senere søkte tilflukt i Frankrike.

Les også: Putin og Erdogan til Teheran neste uke

Den daværende franske regjeringen hadde i lang tid før folkemordet vært en støttespiller til det styrende hutu-regimet, noe som siden har ført til tiår med spenning mellom de to landene.

Fra før er fire andre rwandere dømt i lignende saker i Frankrike. En tidligere sjåfør ble dømt til 14 år i fengsel, en offiser i den rwandiske hæren ble dømt til 25 år, mens to ordførere fikk livstid.

Powered by Labrador CMS