Nyheter

STRENGERE: Fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap), justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) og utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) kunngjorde torsdag at Norge strammer inn for russiske fiskebåter i Norge.

Russlands ambassade i Norge kritiserer restriksjoner mot fiskefartøy

Påstandene om at russiske fiskefartøy kan utgjøre en trussel for Norge, er grunnløse, mener Russlands ambassade i Oslo. De refser regjeringens nye tiltak.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Før helgen kunngjorde regjeringen at alle russiske fiskefartøy som kommer til Norge, skal kontrolleres. Og de får kun legge til kai i Kirkenes, Tromsø og Båtsfjord.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi har fått informasjon som gjør at vi må stramme inn tilgangen for russiske fiskefartøy til å anløpe norske havner og også øke kontrollen, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) på en pressekonferanse sammen med fiskeriministeren og justisministeren.

Russlands ambassade skriver i en uttalelse til NTB at regjeringens grep gir «ingen optimisme når det gjelder bilaterale forhold».

– I tillegg kan man se i norske medier grunnløse utspill og meninger av såkalte forsvarseksperter og politikere fra opposisjonen om at russiske fiskefartøy kan utgjøre en trussel for den norske staten, heter det i uttalelsen.

– Følger opp situasjonen

Ambassaden påpeker at regelmessige kontroller fra norsk side ikke har avdekket noe utstyr som ikke har vært knyttet til sjøfart eller fiskeaktivitet.

Norge og Russland har et fiskerisamarbeid som strekker seg rundt 50 år tilbake i tid, et samarbeid som både norske og russiske fiskere har behov for, understreker ambassaden.

– Vi er forent med felles rike bestander i Norske- og Barentshavet som trenger bærekraftig forvaltning, skriver ambassaden videre, som mener at den nåværende situasjonen gjør dette samarbeidet krevende.

– Vi fortsetter å følge opp og vurdere den nåværende situasjonen, heter det videre.

Ville ikke svare om spionasje

I kjølvannet av lekkasjene på Nord Stream-rørledningene i Østersjøen har beredskapen i Nordsjøen blitt hevet. Det skjer også etter en rekke observasjoner av ukjente droner utenfor norske offshore-installasjoner.

Da regjeringen presenterte fiskebåt-tiltakene, ville ikke justisministeren svare på NTBs spørsmål om hvorvidt regjeringen mistenker at russiske fiskefartøy har blitt brukt i russisk etterretning.

– I et åpent samfunn som Norge må vi ta høyde for at ulike typer av lovlig aktivitet kan misbrukes blant annet til etterretningsformål. Det følger vi med på på generelt grunnlag, og det er også noe av bakgrunnen for at regjeringen har styrket PST det siste halvåret, svarte Emilie Enger Mehl (Sp).

– Og så kan jeg ikke gå nærmere inn på det konkrete spørsmålet, sa hun.

Etterlyser fullt havneforbud

Blant de mange EU-sanksjonene mot Russland er et fullt havneforbud mot russiske skip. Norge har sluttet seg til EUs sanksjoner, men har på akkurat dette punktet gjort et unntak for russiske fiskefartøy.

Dette unntaket har i lang tid blitt kritisert av opposisjonen, som mener dette har gjort Norge til en frihavn for russiske skip.

Venstre, Høyre og MDG har stilt seg positive til regjeringens innstramminger, men mener det ikke er nok. Et fullt forbud må til, er beskjeden.

– Hvis regjeringen faktisk mener at disse fiskefartøyene utgjør en sikkerhetsrisiko, så burde de fullføre resonnementet sitt og stenge havnene helt, sa Venstre-leder Guri Melby til NTB torsdag.

Powered by Labrador CMS