Nyheter

IKKE OVERRASKET: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram sier det ikke er overraskende at Russland kommer med utspill om styrking av forsvaret i nordvest. Bildet er tatt på ministermøtet på HMS Queen Elizabeth, den 23. november 2022.

Gram ikke overrasket over russisk forsvarsutspill

Norges forsvarsminister Bjørn Arild Gram er ikke overrasket over Russlands styrking av forsvaret i nordvest. Eksperter tror ikke Norge bør være bekymret.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er Russland som urettmessig fører angrepskrig i Ukraina. Dette har ført til den mest alvorlige sikkerhetssituasjonen i Europa siden andre verdenskrig. Nato utgjør ingen trussel mot Russland, og dette vet Russland godt, sier Gram til NTB.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han påpeker at Nato er en defensiv forsvarsallianse, og at Norge ønsker Sverige og Finland velkomne som medlemsland.

– Det er ikke overraskende at Russland kommer med et slik utspill. Norge har økt beredskapen i takt med utviklingen av situasjonen, og vi vil fortsette å monitorere situasjonen nøye, sier Gram i en kommentar.

– Repetisjon

Oberstløytnant og hovedlærer ved Stabsskolen, Geir Hågen Karlsen, tror ikke Norge bør være bekymret etter at Russland opplyste om en ny militærgruppe mot Norden.

– Hvis du ser på summen av alle sakene som Putin og forsvarsministeren var innom i dag, så er alt sammen bare repetisjon fra tidligere. Den eneste forskjellen er at de sier det samtidig, og at de sier det ganske høyt, sier oberstløytnant Geir Hågen Karlsen til NTB.

Onsdag fortalte Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu at de på grunn av Natos foreslåtte innlemmelse av Sverige og Finland, vil de opprette en ny forsvarsenhet i nordvest.

Det skriver det statlige russiske nyhetsbyrået Ria Novosti.

– Vil legitimere krigen

– De ønsker å legitimere krigen i Russland, samt styrke moralen og vise fram Putin som en sterk leder, sier Karlsen.

Han tror også at uttalelsene er et forsøk på å avskrekke Vesten fra å gi våpen til Ukraina.

– Jeg er helt sikker på at Vesten vil fortsette med dette. Jo verre de russiske styrkene farer fram, jo lavere blir terskelen for å støtte Ukraina.

Karlsen tror heller ikke at Russland vil gå til angrep mot andre nasjoner ennå.

– Det er ingenting som tyder på at Russland ønsker en større krig med Vesten. De klarer ikke å håndtere Ukraina, og da vil det være helt usannsynlig at de vil kunne håndterte Nato og deres styrker.

– Har lidd store tap

Karlsen får støtte fra kollega ved Krigsskolen, oberstløytnant Palle Ydstebø.

– Personlig tror jeg bare det er snakk om å bygge opp igjen de styrkene som befant seg i disse områdene tidligere.

Han forklarer videre at flere av styrkene i dette området ble sendt til Ukraina i begynnelsen av krigen, og siden har blitt brukt her. Der har russerne lidd store tap.

– Sånn jeg leser det er det ikke noen umiddelbar fare for at de skal angripe Vesten, sier Ydstebø.

Powered by Labrador CMS