Nyheter:

Russland vil ta opp norsk militærutvikling under møte i Kirkenes

Det russiske utenriksdepartementet uttrykker bekymring for pengebruk og utvikling av infrastruktur i Norges forsvar – og vil ta opp temaet i Kirkenes fredag.

Det melder NRK , som siterer nyhetsbyrået Reuters. Russland omtaler utviklingen som «antirussisk». 

Arrangementet i Kirkenes fredag er en del av 75-årsmarkeringen for frigjøringen fra tysk okkupasjon. Kong Harald, statsminister Erna Solberg (H), utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og Russlands utenriksminister Sergej Lavrov deltar.

– Utenriksminister Sergej Lavrov planlegger å ta opp dette temaet fredag når han møter sin norske motpart i Kirkenes, sier Russlands utenriksdepartement i uttalelsen.

Sikkerhetspolitiske spørsmål

Det har vært knyttet spenning til om Frode Berg-saken skulle få mye oppmerksomhet under markeringen i Kirkenes. Utspillet fra Russland torsdag kan skape en ny ramme når Solberg, Eriksen Søreide og Lavrov deltar i fredagens markering.

– Utenriksministeren ser fram til møtet med sin russiske kollega. Det vil ha en bred dagsorden, der det er naturlig at sikkerhetspolitiske spørsmål er en del av dialogen, skriver Utenriksdepartementet i en epost til NTB.

Brente jords taktikk

Markeringen i Kirkenes er en påminnelse om den grusomme skjebnen som ble lokalbefolkningen til del fra høsten 1944 og i månedene som fulgte. 

Nazistene satte i verk «den brente jords taktikk» og tvang titusener til å evakuere da de forlot området. Okkupasjonsstyrkene brente ned og raserte så å si hele Finnmark og Nord-Troms.

2.122 sovjetiske soldater mistet livet under offensiven.