Nyheter

UTENLANDSK AGENT: Pussy Riot-medlem Nadezjda Tolokonnikova under Oslo Freedom Forum 2014.

Putin strammer grepet

I løpet av den siste uken har Russland lagt ned menneskerettsorganisasjonen Memorial og stemplet kunstnergruppen Pussy Riot som utenlandsk agent.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Russland har utpekt to medlemmer av bandet Pussy Riot og en berømt satiriker som utenlandske agenter. I tillegg ble flere andre lagt til på listen over personer som russiske myndigheter mener opererer på vegne av utenlandske interesser. Blant dem er en journalist og en kunstsamler.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Stempelet «utenlandsk agent» i Russland er ment å gjelde personer eller grupper som mottar finansiering fra utlandet og er involvert i politisk aktivitet. Menneskerettsgruppen International Memorial, som tidligere denne uken ble beordret til å stanse aktiviteten sin, har også blitt pekt ut som en utenlandsk agent.

Ifølge russiske myndigheter kvalifiserer altså Pussy Riot-medlemmene Nadezjda Tolokonnikova og Veronika Nikulsjina samt den framtredende satirikeren Viktor Sjenerovitsj til listen over utenlandske agenter.

«Kan merke rumpene sine»

Organisasjoner som blir kategorisert som utenlandske agenter må opplyse om dette i materialet organisasjonene publiserer.

Pussy Riot-medlem Tolokonnikova svarte på avgjørelsen på Instagram. Hun skriver at hun ikke har tenkt å merke postene sine på sosiale medier, slik loven sier.

TEXAS: Pussy Riot opptrer under en feministdemonstrasjon i Austin i den amerikanske delstaten Texas i oktober.


«I henhold til loven, må jeg merke hver historie, tweet, sang, video eller emoji jeg poster med beskjeden (i store bokstaver): Dette materialet er laget og distribuert av et utenlandsk massemedium, på vegne av en utenlandsk agent», skriver Tolokonnikova, og fortsetter:

«Jeg vil ikke merke innleggene mine. Myndighetene kan merke rumpene sine, om de vil.»

Hun skriver videre at hun vil anke avgjørelsen, og at «Russland vil bli fritt».

Legger ned menneskerettsgruppe

Det er ikke bare Pussy Riot som har merket innstramningene i russisk organisasjonsfrihet denne uken. Tirsdag besluttet Russlands høyesterett at menneskerettighetsgruppen Memorial må legge ned sin sentrale virksomhet.

– Åpenbart har vi ingen plass i verdensbildet det russiske regimet holder på å bygge, sier organisasjonens talsperson, Aleksander Tsjerkasov, til det svenske nyhetsbyrået TT dagen før høyesterett traff sin beslutning.

Les også: Putin: Ser ut som folkemord i Øst-Ukraina

Memorial er en av Russlands mest prominente menneskerettsgrupper, og har blant annet etablert et arkiv over Stalin-regimets utrenskninger.

Organisasjonen ble stiftet i 1989 av dissidenter, blant dem fredsprisvinner Andrej Sakharov.

Memorial hjelper også ofre for terrorisme og tortur med å ta saken sin videre til EU-domstolen når det ikke lenger er mulig å vinne fram i russiske domstoler

Stenger menneskerettssenter

Dagen etter at russisk høyesterett la ned forbud mot Memorials sentrale virksomhet, har en domstol bestemt at også gruppas menneskerettssenter skal oppløses.

Onsdag bestemte en domstol i Moskva at den delen av Memorials virksomhet som jobber mot menneskerettighetsbrudd i Russland, skal stenges ned.

Rettsprosessen mot Memorial har utløst massiv kritikk mot russiske myndigheter, og organisasjonen mener den blir forfulgt i et statlig angrep mot uavhengige medier og menneskerettsgrupper.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) har uttrykt bekymring over russisk høyesteretts avgjørelse.

DEMONSTRANTER: Demonstranter samlet seg foran Russlands høyesterett i Moskva samme dag som beslutningen om å stenge menneskerettighetsgruppen Memorial ble kjent.

– Norge oppfordrer russiske myndigheter til å stoppe ødeleggingen av sivilsamfunnet og etterleve sine internasjonale menneskerettighetsforpliktelser, sa Huitfeldt til NTB etter at kjennelsen ble kjent.

Russiske påtalemyndigheter har bedt om at både Memorial sentralt og menneskerettssenteret stenges. Organisasjonen er anklaget for å støtte terrorisme og ekstremisme, i tillegg til å bryte lovverket om utenlandske agenter.

«Glemte» nobelprisvinnerens avis

Da Vladimir Putin nylig holdt sin årvisse pressekonferanse, fikk over 500 journalister delta. Men ikke den uavhengige avisa til fredsprisvinner Dmitrij Muratov.

Ifølge Putins talsmann Dmitrij Peskov «glemte» Kreml ved en glipp å invitere journalister fra Novaja Gazeta til pressekonferansen.

PRESSEKONFERANSE: Russlands president Vladimir Putin inviterte over 500 journalister til sin årlige pressekonferanse lille julaften, men «glemte» å invitere den uavhengige avisen til fredsprisvinner Dmitrij Muratov, Novaja Gazeta.

Andre medier kontaktet Kreml på forhånd og ba om akkreditering til pressekonferansen lille julaften, men ikke Novaja Gazeta, ifølge Peskov.

To dager før pressekonferansen husket staben i Kreml plutselig på avisa, men da var det for sent. For å delta måtte pressefolkene nemlig vise negativ PCR-test, noe Novaja Gazeta ikke rakk, sier han til russisk TV.

Les også: – Mer enn 50 prosent sannsynlig at Russland angriper Ukraina

13 dager før Putins pressekonferanse mottok Novaja Gazetas sjefredaktør Dmitrij Muratov Nobels fredspris sammen med den filippinske journalisten Maria Ressa.

I sin takketale i Oslo rådhus gikk han hardt ut mot Putin og anklaget blant annet det russiske regimet for å holde politiske fanger og bruk av tortur.

Powered by Labrador CMS