Nyheter:

Et russisk Tu-214 fly i lufta.
Et russisk Tu-214 fly i lufta.

USA ute av Open Skies-avtalen

Avtalen omfatter 35 land, blant dem Russland.

Publisert

USA har formelt trådt ut av avtalen Open Skies, som gir signaturstatene anledning til å gjennomføre rekognoseringsflyginger over hverandres territorier.

Avtalen omfatter 35 land, blant dem Russland og de fleste europeiske landene, og er ansett som svært viktig for å fremme internasjonal tillit og hindre konflikt.

Varslet utgang i mai

Sittende president Donald Trump varslet i mai at han ville trekke USA ut av avtalen, som amerikanerne hevder at Russland bryter. Det vakte kraftige reaksjoner i Europa, der USAs allierte bruker avtalen for å holde oppsyn med russisk militæraktivitet.

Russland advarte samtidig om at det ikke ville være noen mulighet for å forhandle fram en ny Open Skies-avtale.

Trump-administrasjonen har i tillegg iverksatt tiltak for å kvitte seg med to av flyene til USAs luftforsvar som har blitt brukt til rekognosering innunder den snart 30 år gamle avtalen.

Vanskeligere for Biden

Det kan gjøre det vanskelig for Trumps etterfølger Joe Biden dersom han skulle ønske å gjenopplive avtalen, skriver Wall Street Journal.

Les også: Russland ser ikke noen mulighet for å forhandle fram en ny Open Skies-avtale hvis USA trekker seg ut av avtalen som foreligger.