Nyheter
Russlands utenriksminister: – Vi vil ikke tillate at våre interesser blir tråkket på
– Hvis det var opp til Russland, ville det ikke vært noen krig. Vi ønsker ikke kriger. Men vi vil heller ikke tillate at våre interesser blir tråkket på, at de blir ignorert, sier Russlands utenriksminister Sergej Lavrov.
Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov ber Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) svare på Russlands krav om sikkerhetsgarantier. Ifølge Lavrov skulle Russland sende OSSE et brev om saken fredag.
– Hvis våre forsøk på å bli enige om gjensidig akseptable prinsipper om ivaretakelse av sikkerheten i Europa, ikke fører til et resultat, vil vi svare med å handle, sier Lavrov i et radiointervju fredag.
Russland har gitt Nato og USA en liste med krav når det gjelder Natos forhold til tidligere sovjetstater som Ukraina og Georgia. Blant annet krever landet en garanti for at Ukraina aldri kan bli Nato-medlem. Nato og USA har avvist dette, og kom for få dager siden med et formelt, skriftlig svar.
– Ønsker ikke krig
Lavrov sier at Russland i neste omgang forventer et svar fra OSSE.
– Hvis det var opp til Russland, ville det ikke vært noen krig. Vi ønsker ikke kriger. Men vi vil heller ikke tillate at våre interesser blir tråkket på, at de blir ignorert, sier Lavrov.
Med referanse til konflikten øst i Ukraina understreker Lavrov nok en gang at krisen kan løses ved å iverksette Minsk-avtalen som ble forhandlet fram i 2015 ved hjelp av Tyskland og Frankrike.
Snakket med Baerbock
Minsk-avtalen skulle blant annet gi de separatistkontrollerte områdene mer selvstyre, men knapt noen av avtalepunktene er oppfylt, verken på russisk eller ukrainsk side.
Lavrov tok opp de samme sakene i en telefonsamtale med Tysklands utenriksminister Annalena Baerbock fredag.
Samme dag snakket Frankrikes president Emmanuel Macron med president Vladimir Putin, som sa at Vesten ikke tar Russlands bekymringer om sikkerhetssituasjonen på alvor.
– Vesten ignorerer Russlands bekymringer
– USA og Natos svar på Russlands krav har ikke tatt i betraktning Russlands fundamentale bekymringer, deriblant å stanse Natos ekspansjon og la være å sette inn avanserte våpensystemer nær Russlands grense, sa Putin til Macron ifølge en samtalelogg fra Kreml.
En av Macrons medarbeidere sier at samtalene endte med at de to presidentene ble enige om at det er behov for en nedtrapping av den spente situasjonen.
– Putin ytret seg ikke om offensive planer, men sa at han ønsker å fortsette samtalene med Frankrike og andre av våre allierte, sier medarbeideren.
Macrons samtale med Putin er det foreløpig siste kapittelet i en hektisk diplomatisk virksomhet mellom Vesten og Russland for å unngå krig. Spenningsnivået i Europa er svært høyt i forbindelse med at Russland har utplassert over 100.000 soldater langs grensen mot Ukraina, som frykter invasjon.
Boris Johnson skal snakke med Putin
Storbritannias statsminister Boris Johnson skal i helgen snakke med Russlands president Vladimir Putin, opplyser Downing Street.
Johnson har til hensikt å oppfordre Putin til å dempe den opptrappede spenningen knyttet til Ukraina, opplyste Downing Street sent fredag kveld.
– Johnson kommer til å gjenta behovet for at Russland tar et skritt tilbake og satser på diplomatiske midler når han skal snakke med president Putin denne uken, sa en talskvinne for statsministeren.
Hun understreket Johnsons ståsted om å unngå blodsutgytelse i Europa.
Ukrainas president toner ned frykten for krig
Mens Vesten er bekymret for en russisk invasjon av Ukraina, sier den ukrainske presidenten at indre destabilisering utgjør en større trussel for landet.
Under en pressekonferanse med utenlandske journalister fredag oppfordret han Vesten til ikke å skape panikk om russisk aggresjon.
– Den største faren for Ukraina nå er destabilisering av situasjonen innad i landet, sa han.
Samtidig ba han Russland bevise at landet ikke har noen intensjon om å invadere Ukraina når det står 100.000 russiske soldater ved grensen.
– De sier dette åpent, i ulike medier, fra forskjellige tjenestemenn, så de kunne i det minste tatt noen steg for å bevise det, sa Zelenskyj.
Ifølge Zelenskyj har de vestlige advarslene om at en russisk invasjon kan skje når som helst, fått mange investorer til å selge seg ut av landets finansmarkeder.
– Vi trenger ikke denne panikken. Det koster ukrainerne dyrt, sa han.