Nyheter

ERKLÆRT SEIER: President Vladimir Putin ble mandag orientert om situasjonen i Øst-Ukraina av forsvarsminister Sergej Sjojgu.
ERKLÆRT SEIER: President Vladimir Putin ble mandag orientert om situasjonen i Øst-Ukraina av forsvarsminister Sergej Sjojgu.

Ukraina i natt: Ukraina er i samtaler med Tyrkia og FN om sikkerhetsgarantier

Dette er noen av de viktigste nyhetene knyttet til krigen i Ukraina natt til tirsdag 5. juli.

Publisert
  • Ukraina er i samtaler med Tyrkia og FN om sikkerhetsgarantier for skip som frakter korn til eksportmarkeder fra ukrainske havner. Det sier Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ifølge Reuters.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: [email protected] eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ukraina, som er blant verdens største korneksportører, sier at Russland blokkerer ukrainske fraktskip. Ifølge Zelenskyj er det for øyeblikket 22 millioner tonn korn som er blokkert, mens det ventes ytterligere 60 millioner tonn når avlingene blir høstet. Russland hevder de ikke blokkerer skipene.

  • Phan Thị Kim Phúc, kjent som jenta på det berømte napalm-bildet fra Vietnam-krigen i 1972, hjalp 236 flyktninger fra Ukraina-krigen til Canada mandag. Flyktningene, hovedsakelig kvinner og barn fra hele Ukraina, er blant tusenvis av ukrainere som Canada har gitt humanitære visum i kjølvannet av Russlands invasjon.

Millioner av ukrainere har flyktet siden russernes angrep 24. februar, og nesten 5,5 millioner har registrert seg hos humanitære organisasjoner i Europa, ifølge FN.

  • Ukraina ber verdenssamfunnet om hjelp til gjenoppbygging og anslår at det vil koste 7.400 milliarder kroner.

– Gjenoppbygging av Ukraina er det viktigste bidraget til støtte for fred i verden, sa president Volodymyr Zelenskyj, som deltok på et giverlandsmøte via videolink fra Kyiv. Han omtalte planen for gjenoppbygging som «det mest ambisiøse prosjektet i vår tid» og understreket også at det er «en felles oppgave for hele den demokratiske verden».

  • Putin erklærer seier i Luhansk

Russlands president Vladimir Putin erklærer seier i Luhansk-regionen, men beordrer forsvarsminister Sergej Sjojgu til å fortsette oppdraget i Ukraina.

Putin ble mandag orientert av Sjojgu om situasjonen etter at ukrainske styrker trakk seg ut av Lysytsjansk. Han proklamerte deretter seier i Luhansk-regionen.

Putin ba videre om at styrkene som bidro til «seieren» i Luhansk nå «må få hvile, slik at kampevnen deres blir styrket».

De russiske styrkenes mål er åpenbart å ta kontroll over Donetsk, inkludert Slavjansk som er ukrainernes administrasjonssenter i provinsen.

Det vil i så fall sikre Russland kontroll over hele den industritunge Donbas-regionen.

– Militære enheter, inkludert Øst-gruppen og Vest-gruppen, må fortsette sitt oppdrag i henhold til tidligere godkjente planer, sa Putin til Sjojgu.

Powered by Labrador CMS