Nyheter:

KRIGSSONE: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under et besøk til styrkene sine i Donetsk tidligere i år.
KRIGSSONE: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj under et besøk til styrkene sine i Donetsk tidligere i år.

Den ukrainske hæren avviser angrep på sivile

Pro-russiske separatister i Øst-Ukraina anklager Ukraina for å bak et angrep som tok livet av en femåring. Hæren avviser på sin side at de har angrepet sivile.

Publisert

De væpnede styrkene retter aldri sine våpen mot sivile, sier en talsperson for hæren til nyhetsbyrået DPA.

Det var på lørdag separatistene i den krigsherjede Donetsk-regionen anklaget Ukraina for å stå bak angrepet med en drone som tok livet av en 5 år gammel gutt og såret bestemoren.

Separatister har kontrollert deler av regionene Donetsk og Lugansk ved den russiske grensen i nesten sju år. Over 13.000 personer har siden det blitt drept, ifølge FN.

Frykt for harde kamper

Fredag for halvannen uke siden ble fire ukrainske regjeringssoldater drept i artilleriangrep fra separatister øst i Ukraina, ifølge det ukrainske militæret

De fire ble angivelig drept da opprørere åpnet ild i nærheten av en landsby nord for separatistenes hovedsete Donetsk. To soldater ble såret, sa hæren i en uttalelse.

Ukraina ba forrige måned europeiske allierte om å gripe inn for å stanse en opptrapping av volden. Kampene står mellom hæren og de prorussiske separatistene som løsrev seg fra Kiev i 2014, da Russland annekterte Krim-halvøya.

Frykten er at det på ny skal bryte ut harde kamper, på tross av en våpenhvile som ble framforhandlet i juli i fjor, og som resulterte i flere måneder med relativ ro. Siden midten av februar er minst 16 personer drept i kamper.

Økt spenning

Hvis vestlige soldater blir sendt til Ukraina for å støtte landet, vil Russland ta grep for å sørge for egen sikkerhet, fastholdt Kreml for noen dager siden.

– Det er ingen tvil om at et slikt scenario ville ledet til økte spenninger ved Russlands grenser. Selvfølgelig vil dette gi behov for ytterligere grep fra Russlands side for å sørge for sikkerheten sin, sier president Vladimir Putins talsperson Dimitrij Peskov til reportere.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anklaget torsdag Russland for å samle soldater på grensen, og USA lovet å stå ved Ukranias side hvis Russland handler fiendtlig.

Peskov gikk ikke i detaljer angående hvilke grep Russland eventuelt vil vurdere å ta, og han avviste at landet prøver å true Ukraina.

Powered by Labrador CMS