Nyheter

TIRASPOL: En kvinne går forbi hovedkvarteret til de russiske styrkene i Moldova i hovedstaden Tiraspol i november 2021, da Russland samlet styrker langs grensen i Ukraina.
TIRASPOL: En kvinne går forbi hovedkvarteret til de russiske styrkene i Moldova i hovedstaden Tiraspol i november 2021, da Russland samlet styrker langs grensen i Ukraina.

Lavrov advarer mot angrep på russiske styrker i Transnistria

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier at handlinger som utgjør en trussel mot russiske styrker i Transnistria, vil anses som et angrep på Russland.

Publisert Sist oppdatert

Uttalelsen kom under en tale på en russisk diplomatskole.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Alle bør forstå at handlinger som skaper en trussel mot sikkerheten til våre soldater, vil, i tråd med internasjonal lov, anses som et angrep på Russland, sa Lavrov.

Russland har utstasjonert det de omtaler som fredsbevarende styrker i utbryterrepublikken Transnistria i Moldova siden 1992. Russiske styrker vokter også over et stort russisk ammunisjonslager i regionen. Transnistria grenser også til Ukraina.

Les også: Hemmelig samarbeid med amerikanske spesialstyrker

Moldovske myndigheter har flere ganger protestert på den russiske utstasjoneringen og det har vært frykt for at det skal brukes som et påskudd til å angripe landet.

Høyt spenningsnivå

I april skjedde det en serie eksplosjoner i Transnistria som førte til et svært høyt spenningsnivå i regionen. Det er blitt advart fra flere om at såkalte falskt flagg-angrep i Transnistria kan bli brukt som et påskudd for Russland til å angripe landet.

USA har blant annet advart mot at Russland planlegger å etablere ei landbru gjennom Ukraina til Transnistria, noe også russiske forsvarstopper har antydet at er ønskelig.

Les også: Ukrainsk personell får opplæring i Norge

Transnistria er folkerettslig en del av Moldova, men russiskstøttede separatister grep makten der etter Sovjetunionens sammenbrudd.

Lignende utbryterrepublikker i Georgia førte til en kortvarig krig mellom Russland og Georgia i 2008.

Powered by Labrador CMS