Nyheter:

Ubåten K-159 sank i 2003, og har siden den tid ligget på 200 meters dyp. Nå skal den hentes opp igjen.
Ubåten K-159 sank i 2003, og har siden den tid ligget på 200 meters dyp. Nå skal den hentes opp igjen.

Russland har dumpet tonnevis med atomavfall på bunnen av Barentshavet

Nå skal de farligste gjenstandene – blant annet to hele ubåter – løftes opp igjen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag publiserte The Barents Observer en artikkel om at noen av de mange tusen nukleære gjenstandene Russland har dumpet på havbunnen i Arktis, skal hentes opp igjen.

Ifølge nettstedet er det snakk om omtrent atten tusen radioaktive gjenstander som ble dumpet i havet mellom 1960-tallet og 1980-tallet. Blant dette skal det være titalls tusen containere med radioaktivt avfall, flere skip og noen atomubåter.

Flesteparten av disse er sett på som trygge, mens enkelte gjenstander, som for eksempel ubåtreaktorer, kan utgjøre en risiko for det arktiske økosystemet.

Bellona skriver på sine nettsider at brorparten av de nukleære ubåtene som nå ligger på bunnen av arktisk farvann, bevisst ble sunket av den Sovjektiske marinen under den kalde krigen.

Reaktorer, kjernebrensel og ubåter

Ifølge Bellona, som refererer til et møte mellom russiske og norske atomfunksjonærer tidligere i sommer, har den norske regjeringen og Bellona lenge oppfordret Russland til å heve fartøyene. Dette fordi det er en risiko for at reaktorene kan forurense vannet ved Skandinavias nordlige kyst.

En representant for det russiske atomenergiselskapet Rosatom forklarte denne uken at flere av gjenstandene ikke er miljøsikre, og at de har lagt en plan for å nå hente dem opp. Blant disse er reaktorer fra ubåtene K-11, K-19 og K-140, samt brukt kjernebrensel fra reaktoren på isbryteren «Lenin», ifølge The Barents Observer.

Nettsiden skriver videre at to hele ubåter vil bli løftet fra Karahavet og Barentshavet. Det er snakk om K-27, som ble dumpet av sovjetiske myndigheter i 1982, og som nå ligger på 33 meters dyp øst for Novaya Zemlya. Dette i tillegg til K-159, som sank under en slepeoperasjon i 2003, og som i dag ligger på 200 meters dyp utenfor Kolahalvøya.

Åtte års opprydning

Selskapet Rosatom har presentert en opprydningsplan for farvannet.

– I løpet av de neste åtte årene har Rosatom til hensikt å løfte de seks gjenstandene som er farligst med hensyn til radioaktiv forurensning fra bunnen av det russiske arktiske farvannet, sier en talsperson for selskapet til nyhetsbyrået TASS.

De seks gjenstandene står ifølge selskapet for mer enn 90 prosent av de radioaktive kildene som er dumpet i havet.

Powered by Labrador CMS