Nyheter:

Aleksej Navalnyj på et bilde lagt ut på Instagram-kontoen hans i forrige uke.
Aleksej Navalnyj på et bilde lagt ut på Instagram-kontoen hans i forrige uke.

Navalnyj hevder Putin sto bak giftangrepet mot ham

Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Navalnyj vil vende tilbake til Russland, selv om han tror president Vladimir Putin sto bak giftangrepet mot ham.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Anklagen kommer fram i et ferskt intervju med tyske Der Spiegel.

– Jeg hevder at Putin sto bak forbrytelsen, sier Navalnyj, som legger til at han ikke har noen annen forklaring på det som skjedde.

Opposisjonslederen ble plutselig syk på en flygning på vei fra Sibir 20. august. Han ble fraktet til Berlin for behandling, og tyske leger har slått fast at han ble forgiftet med nervegiften novitsjok.

– Du kjenner ingen smerte, du vet bare at du holder på å dø, forteller Navalnyj om giftangrepet.

Senskader av nervegift

Det tyske magasinet beskriver de nåværende sikkerhetstiltakene rundt Navalnyj som svært strenge, samtidig som den russiske opposisjonspolitikeren fortsatt sliter med fysiske ettervirkninger av nervegiften.

– Planen fremover er enkel: Fysioterapi hver dag – kanskje ved et rehabiliteringssenter. Målet er å få fullstendig kontroll på fingrene mine igjen og å kunne holde balansen, skrev Navalnyj nylig i et innlegg på Instagram.

I tre uker lå han i koma, før han våknet igjen og ble utskrevet fra sykehuset.

– Min jobb nå er å være fryktløs. Og jeg er ikke redd, sier opposisjonslederen i intervjuet.

– Putin reddet Navalnyjs liv

Russiske myndigheter har tidligere nektet for at de har vært involvert i forgiftningen av den regjeringskritiske politikeren. Hans nye anklager vekker harme i Moskva.

– Navalnyj jobber for vestlige sikkerhetstjenester og myndigheter, hevder Vjatsjeslav Volodin, leder for Dumaen – underhuset i den russiske nasjonalforsamlingen. Han mener også at Navalnyj burde takke Putin for å ha reddet livet hans.

Det antatte attentatet mot Navalnyj har ført til hardere fronter mellom Russland og vestlige land. Tysklands statsminister Angela Merkel, som tidligere har insistert på å holde en åpen dialog med Moskva, har den siste tiden skjerpet tonen mot Russland.

Powered by Labrador CMS