Nyheter

TIL KAI: Flere utenlandske skip ligger til kai i Mariupol, som dette bulgarske tørrlastskipet, som ble fotografert tidligere i juni. Onsdag fikk et tyrkisk skip forlate den okkuperte havnebyen etter samtaler med Russland om utskiping av korn. Bildet er tatt 12. juni 2022.

Tyrkisk lasteskip har forlatt Mariupol

Et tyrkisk lasteskip seilte onsdag fra den russiskokkuperte havnebyen Mariupol i Ukraina etter konstruktive samtaler med Russland om korn, opplyser Tyrkia.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Møtet i Moskva har gitt sitt første konkrete resultat. Bare timer etter at det lange møtet ble avsluttet, kunne et tyrkisk tørrlastskip forlate havnebyen etter flere dagers venting, heter det i en uttalelse fra Tyrkias forsvarsdepartement. De sier ikke noe om hvorvidt skipet er lastet med hvete.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Tyrkia har ledet an i innsatsen for å gjenopprette utskiping av korn over Svartehavet. Ukrainsk minelegging og russisk blokade har ført til stans i denne mateksporten.

I møtet mellom tyrkiske og russiske generaler kom man fram til «en forståelse om fremtidige forhandlinger mellom Tyrkia, Russland, Ukraina og FN. I denne sammenhengen ble det bestemt at det skal holdes et firepartsmøte i Tyrkia i løpet av ukene som kommer, sier det tyrkiske forsvarsdepartementet.

Ukraina toner imidlertid ned utsiktene til en snarlig FN-framforhandlet avtale med Russland om korneksport i Svartehavet.

– Vi ønsker FNs generalsekretærs anstrengelser for å åpne for korneksport fra Ukrainas havner velkommen. Rådslagning finner sted, men ingen avtale er oppnådd mellom Ukraina, Russland, Tyrkia og FN. Sikkerheten er et nøkkelelement i Ukrainas holdning til saken, sier talsmann for ukrainsk UD, Oleg Nikolenko, på Twitter.

Millioner av tonn med korn ligger på lager i ukrainske og russiskokkuperte havnebyer, uten mulighet for å sendes ut med skip. Krisene har bidratt til kraftig økning i prisen på matvarer. FN sier dette foreløpig rammer fattige afrikanske land hardest, fordi de er svært avhengige av hvete fra Russland og Ukraina.

Powered by Labrador CMS