Nyheter

TRUSSEL-RAPPORT: Det kongelige slott i Gamla Stan ligger midt i Stockholm. Herfra er det ikke langt til selskaper russere i årevis har investert milliarder i. De øker trusselen for svensk sikkerhet, fastslår ny rapport fra Totalförsvarets forskningsinstitut.

Frykt for «krigsförberedande» russiske investeringer i Sverige

Russiske milliardinvesteringer og økonomiske interesser i Sverige er kartlagt. Alarmen gikk med Vladimir og Sergej.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Trusler mot landets sikkerhet var sentralt i mandatet for et utvalg som Sveriges regjering nedsatte i mars i år. Bakgrunnen var invasjonen i Ukraina 24. februar og EUs påfølgende sanksjoner mot Russland.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Flere navn på EUs sanksjonsliste er oppdaget i rapporten «Ryska investeringar och ekonomiska intressen i Sverige». Den er utarbeidet av FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut.

Rapporten er proppfull av fakta, men også åpen om at jakten på totalbildet preges av at mye er vanskelig å oppdage.

Er Sverige allerede litt erobret?

Russland omtales som det eneste landet som utgjør en geopolitisk trussel mot Sverige. I neste setning tas rubelens fotfeste i svensk økonomi og innlemmes i et mulig fiendtlig angrep:

«Rysslands direktinvesteringar i svensk ekonomi skulle kunna vara direkt krigsförberedande eller syftande till att dra in Sverige i en gråzonsproblematik.»

Slik beskrives virkeligheten i et land med et økende antall trusler fra Russland, noe rapporten mener kan komme til å påvirke Sveriges suverenitet. Økt sikkerhetstrussel fra Russland «innebär också att riskerna med ryskt ägande och ekonomiska intressen i Sverige är mer uppenbara».

Rapporten får en ekstra aktualitet etter de siste ukers arrestasjoner av personer som mistenkes for å spionere for Russland i Sverige.

Vladimirs Stockholm

Med treningssenter og italiensk restaurant i nabolaget holdt Instrumentelectronics til i Nacka Strand, ikke lange kjøreturen fra det sentrale Stockholm.

Selskapet oppga selv at det eksporterte, importerte, solgte og produserte elektronikk og elektroniske reservedeler. I første rekke dreide det seg om måle- og testinstrumenter. Datamaskiner, rådgivning, forskning og utvikling pluss kompatible aktiviteter kunne de også tilby.

I 2017 opplyste selskapet at omsetningen var på rundt 150 millioner kroner. Etter femten år var det imidlertid slutt i 2020, da en økonomisk likvidasjonsprosess begynte. Instrumentelectronics var registrert på Kypros. Ifølge FOI-rapporten var Vladimir Kulemekov eneeier.

Hvem er Vladimir?

FOIs sporjakt etter relevante opplysninger om mannen ga flere treff.

En med samme fødselsdato, og mellomnavnet Januvitj, har eksamen fra den videregående militære internatskolen Suvorov i Nord-Kaukasus. Det russiske forsvarsdepartementet har ansvaret for disse skolene, og undervisningen staker ut studentenes videre utdannelsesretning ved de militære høyskolene.

FOI-utrederne fant også en protokoll fra Senatet i USA som forteller at Vladimir Yanovich Kulemekov ble utvist fra Frankrike i 1981, fordi han var spion for Russlands militære etterretningstjeneste GRU.

Så sent som i fjor ble Kulemekov, i et intervju med Rzjevskaja Pravda, omtalt som oberst blant reserveoffiserene i GRU.

Så arresteres Sergej

22. november i år vakte arrestasjonen av Instrumentelectronics daglige leder i Stockholm internasjonal oppmerksomhet. Politiaksjonen mot den mangeårige administrerende direktøren Sergej Skvortsov var spektakulær med bl.a. helikoptre involvert; som om det var filminnspilling av en spionthriller.

Skvortsov er blitt svensk statsborger med staselig bolig i Stockholm, og har vært den antatte GRU-oberst Kulemekovs utvalgte sjef for krambua med avanserte elektroniske elementer i Nacka.

Ifølge aktor er Skvortsov mistenkt for to kriminelle handlinger:

1.Grovt ulovlig etterretningsvirksomhet mot Sverige, bl.a. innenfor Stockholm kommune fra 1. juli 2014 til 22. november 2022.

2.Grovt ulovlig etterretningsvirksomhet mot fremmed makt, bl.a. i Stockholm kommune fra 1. januar 2013 til 22. november 2022.

Aktor mener også at det handler om anskaffelse av teknologi til russisk militærindustri.

Det er grunn til å tro at «fremmed makt» i punkt 2 er USA, som har sin ambassade i Stockholm som den norske ambassadens nabo.

«Et stort mørketall»

Ni måneders tokt med tre forsvarsforskere er avsluttet. I overført betydning kan vi snakke om en fullskala kartlegging med cybersøk, droner og dypdykk. Likevel mangler mye informasjon om utenlandske statsborgeres økonomiske aktiviteter i Sverige.

Rapportskriverne mener det trolig innebærer at det finnes et stort mørketall om russiske eiere og Russlands økonomiske interesser i Sverige.

Utover GRU-offiserens Instrumentelectronics er det ingen av de andre over ett hundre selskapene på listen som åpenbart kan være nyttig for det russiske forsvaret, understreker rapporten — før det legges til: «Det betyder dock inte att detta inte kan förekomma.»

ALVOR: Statsminister Ulf Kristerssons regjering har mottatt rapporten om Russlands økonomiske interesser i Sverige, en kartlegging som ble bestilt av hans forgjenger kort tid etter invasjonen i Ukraina.

Mange russiske anbudsseire

En liste med 128 russiskeide selskaper offentliggjøres i FOI-rapporten. Godt over halvparten holder til i Stockholm. Registeringen tar utgangspunkt i russisk eierskap i svenske selskaper som var gode for minst 2 millioner kroner pr 1. januar 2022.

Siden nyttår har 18 av de 128 selskapene byttet ut sin reelle toppsjef med en som ikke er russisk statsborger.

Russiskledede selskaper har vært svært aktive i kampen om å vinne forskjellige anbudsrunder i Sverige. Fra 2018 har 10 svenske selskaper med russisk sjef deltatt i 174 konkurranser, ifølge rapporten.

Det betyr at det i gjennomsnitt tok bare litt over en uke mellom hvert anbud. Med russisk kaptein på laget har de vunnet 45 seire, altså kontrakt i nesten hvert tredje forsøk.

Jakter bredere enn før

Kartleggingen i den nye rapporten omfatter mer enn russiske oppkjøp i eksisterende bedrifter og nye etableringer, som samlet antas å være verd 34 milliarder svenske kroner.

Eiendommer eid av russere er tatt med. Det er også selskaper med en eller annen russisk kobling til arbeid for svenske myndigheter. Dessuten er lupen satt på svensk-russisk handel med varer som kan brukes til sensitive formål.

Bygningsbransjen sentral

På seierspallen over de kartlagte bransjene med flest russiske aktører troner bygningsbransjen øverst med 29 selskaper. Deretter følger handel med 19 og samlegruppen «informasjon og kommunikasjon» 16.

Det svenske eiendomsmarkedet hadde 13 russiske selskaper ved siste årsskifte. Samtidig har FOI-forskerne identifisert 157 russiske statsborgere som eier 247 eiendommer i vårt naboland.

DELVIS AVSLØRT. Mens Russlands ambassade i Stockholm ble malt med symbolsk blodrød farge etter invasjonen i Ukraina kartla svenske forskere russernes økonomiske interesser i Sverige.

EU-sanksjonerte bedriftseiere

Blant russere som eier selskaper i Sverige er fire funnet igjen på EUs sanksjonsliste. Det samme gjelder én russer på samme type liste i både USA og Storbritannia.

På EU-listen er Alexei Mordashov, en av Russlands rikeste menn, og hans hustru Marina Mordashova. Ifølge Forbes har mannen en formue på 18,5 milliarder amerikanske dollar, rundt 185 milliarder norske kroner. Han er styreleder i Russlands største stål- og gruveselskap Severstal.

Her er også Andrej Kostin, styreleder i den statlige russiske banken Vneshtorgbank (VTB), som er hovedeier i Tele2 Russia Holding.

På EU, Storbritannia og Ukrainas sanksjonslister skal det derimot ikke være noen russere registrert med svenske eiendommer og bosatt utenfor Sverige.

Ifølge rapporten er handelen mellom Sverige og Russland begrenset.

Utvalget påpeker at Sverige ikke har en lov som regulerer eierskap.

Studien omfatter ikke svenske selskaper i Russland.

Powered by Labrador CMS