Nyheter

NARRATIV: Ifølge en overvåkingstjeneste for nettsensur ble britiske BBC natt til fredag blokkert i Russland. Også Facebook og flere andre medier skal være rammet. Vladimir Putin på øvelse Zapad i september i fjor.

BBC loser russiske lyttere over på det mørke nettet

Russland har stengt nettsidene til flere vestlige medier, blant dem BBC og Deutsche Welle, som anklages for å spre desinformasjon om krigen i Ukraina.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Også Voice of America, Radio Free Europe og andre medier fikk fredag sine nettsider blokkert av russiske myndigheter, opplyser det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

BBC nekter imidlertid å la seg kneble og forsøker nå å lose sine brukere over det mørke nettet, der russiske myndigheter vil få større problemer med å gripe inn.

– Tilgang nøyaktig og uavhengig informasjon er en grunnleggende rett som ikke må fratas det russiske folk. Millioner av russere stoler hver eneste uke BBC, heter det i en uttalelse fra den britiske kringkasteren.

– Vi kommer fortsatt til å gjøre BBC News tilgjengelig i Russland og resten av verden, heter det videre.

Det mørke nettet

For å gi russere tilgang, forsøker BBC nå å lose dem over det såkalt mørke nettet der det er opprettet en alternativ kanal som skal omgå myndigheters sensur.

BBC lenker i en twittermelding til en artikkel fra 2019 , der de råder brukerne til å benytte seg av Tor-programvaren som sender internett-trafikk gjennom et verdensomspennende, frivillig nettverk av datamaskiner.

BBC oppgir videre lenker både til den russiske og ukrainske tjenesten, og anbefaler også brukere av den arabiskspråklige og persiske tjenesten å benytte seg av denne løsningen.

– Denne nettleseren kan skjule hvem som benytter den og hvilke data man får tilgang til, noe som kan hjelpe folk til å omgå overvåking og sensur fra myndighetene, heter det i artikkelen.

Radiostasjon la ned

Russiske myndigheter har også tatt den uavhengige radiokanalen Ekho Moskvy av lufta fordi den angivelig «med overlegg skal ha spredt falsk informasjon» om krigen i Ukraina.

Radiostasjonen, der energigiganten Gazprom er største eier, svarte sensuren med å stenge.

– Et flertall i Ekho Moskvys styre har besluttet å avvikle Ekho Moskvys radiostasjon og nettside, opplyste sjefredaktør Aleksej Venediktov tidligere i uka.

Powered by Labrador CMS