Nyheter:

Invitasjonen: I invitasjonen fra Russland om delta i feiringen av Marinens dag i St. Petersburg, er Lars Saunes omtalt som sjef for Sjøforsvaret.
Invitasjonen: I invitasjonen fra Russland om delta i feiringen av Marinens dag i St. Petersburg, er Lars Saunes omtalt som sjef for Sjøforsvaret.

Russland skrev invitasjon til feil sjøforsvarssjef

Invitasjonen var rettet til «sjef for Sjøforsvaret» Lars Saunes. Han ble pensjonert i 2017.

Publisert Sist oppdatert

At Russland ønsker å invitere Forsvaret til feiringen av «Marinens dag» ble kjent for noen uker siden. Forsvarsdepartementet opplyser at de ennå ikke har svart på invitasjonen. Det er ikke så oppsiktsvekkende da det er knyttet politiske overtoner til det å reise på en feiring av den russiske marine. 

I invitasjonen fra Russland, der avsenderen er sjefen for den russiske marine, Nikolai Jevmenov, henvendes det imidlertid til «sjef for Sjøforsvaret», Lars Saunes. 

– Så vidt meg bekjent er det ikke sendt ut noen andre invitasjoner til Forsvaret enn denne, sier Børge Storvik ved den norske forsvarsattachens kontor i Moskva til Forsvarets forum. 

Det var fra derfra invitasjonen for å feire «Marinens dag» ble oversatt og sendt norske myndigheter. 

– Det er nok en ren forglemmelse, og skyldes lite oppdatert informasjon, sier Storvik om at den pensjonerte offiseren er omtalt som sjef for Sjøforsvaret. 

Professor i USA

– Jeg kjenner ikke til saken og må be deg henvende deg til Sjøforsvaret for nærmere informasjon, skriver Lars Saunes i en epost til Forsvarets forum. 

Saunes var tidligere sjef i Sjøforsvaret. Siden 2017 har han vært pensjonert fra Forsvaret og jobber nå som professor ved US Naval War College. Han har altså ikke vært sjef i Sjøforsvaret på noen år. 

Kommunikasjonssjef i Sjøforsvaret, Torill Herland, bekrefter at den russiske invitasjonen også har nådd fram til nåværende sjef Sjøforsvaret, Nils Andreas Stensønes. 

– Jeg kjenner ikke til at kontreadmiral (p) Lars Saunes har mottatt invitasjon til Marinens dag i St Petersburg. Sjef Sjøforsvaret har mottatt invitasjon til arrangementet, men har ikke anledning til å delta, skriver Herland i en epost til Forsvarets forum. 

Selv om ikke Saunes har mottatt en invitasjon, bekrefter likevel Herland at den pensjonerte offiseren blir omtalt som sjef for Sjøforsvaret.

– De har nok ikke helt oppdaterte lister, sier Herland til Forsvarets forum.

– Viktig arrangement

«Jeg ser frem til å møte deg i St. Petersburg. Jeg håper at din deltakelse i dette viktige arrangementet vil bidra til å bringe det russisk-norske sjøforsvarssamarbeidet enda videre», heter det i invitasjonen fra den russiske admiralen som Forsvarets forum har fått innsyn i. 

Invitasjonen ble sendt 19. oktober 2019. Snart fire måneder senere har det ikke blitt tatt en beslutning om Norge skal delta, opplyser Forsvarsdepartementet (FD). 

– Det er ikke naturlig å kommentere det da invitasjonen fortsatt er til behandling. Når vi først gir et svar ønsker vi at det skal være bindende.

Det sier seniorrådgiver i FD Lisa Nordøen til Forsvarets forum. 

– Feiringen av den russiske marine er i juli. Når skal det fattes en beslutning om Norge stiller? 

– Det kan jeg ikke si noe om nå. Som sagt, invitasjonen er fortsatt inne til behandling, sier Nordøen. 

Ifølge NTB så har militærparaden tradisjoner tilbake til tsar-tiden, men hadde et opphold fra 1980 til 2017. Kina, India, Vietnam og Filippinene deltok i paradeseilasen i fjor. 

Brutte forbindelser

Den russiske ambassade i Norge erkjenner at det har gått krøll i hvem som er sjef for Sjøforsvaret i Norge. De antyder likevel at norske myndigheter bærer et ansvar i at feil person ble invitert: 

– Invitasjonen til Sjøforsvarets sjef til arrangementene viet til Marinens dag i juli 2020 ble ikke sendt gjennom ambassaden. Kanskje «virvaret» med navnene på sjefene for Norges sjøforsvar skjedde på grunn av Oslos brudd av bilaterale militære forbindelser?,  skriver den russiske ambassade i en epost til Forsvarets forum.