Nyheter

VILSIKRE SEIER: USAs utenriksminister Antony Blinken (t.v.) og Storbritannias utenriksminister David Lammy (t.h.) sammen med Ukrainas nye utenriksminister Andrij Sybiha i Kyiv onsdag.

Blinken i Kyiv: – Vi ønsker å sikre Ukraina seier

Utenriksminister Antony Blinken fastslo at besøket i Kyiv viser at USA og Storbritannia vil støtte Ukraina i å oppnå seier i krigen med Russland.

Publisert Sist oppdatert

Blinken ankom onsdag morgen Kyiv med tog fra Polen sammen med Storbritannias utenriksminister David Lammy. Her skulle de to ha samtaler med president Volodymyr Zelenskyj og Ukrainas nye utenriksminister Andrij Sybiha.

Blinken har sagt at han ønsker å høre direkte fra Zelenskyj og andre i den ukrainske regjeringen om hva ukrainernes mål i krigen er, og hva USA kan gjøre for å hjelpe dem med å nå dem.

– Reisen sender et sterkt budskap om at vi er engasjert i at Ukraina skal lykkes, engasjert i at Ukraina skal seire, engasjert i et Ukraina som står på egne føtter, militært, økonomisk og diplomatisk, sa Blinken under besøket.

Langtrekkende våpen

Besøket skjer etter at Ukraina i månedsvis har bedt sine allierte om å få bruke de langtrekkende våpnene som de har fått av vestlige land, mot mål lenger inne på russisk territorium.

– Om vi får lov til å ødelegge militære mål eller våpen fienden bruker til angrep på Ukraina, vil det med sikkerhet gi mer sikkerhet for våre sivile, vårt folk og våre barn, sa Ukrainas statsminister Denys Sjmyhal tirsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi jobber mot dette og vil fortsette å presse på for det hver dag, sa han videre.

Amerikanske tjenestepersoner har uttrykt bekymring for at dette kan føre til en direkte konflikt mellom Vesten og Russland, men president Joe Biden antydet natt til onsdag at det kan være rom for kompromiss.

På spørsmål om hvorvidt USA vil fjerne restriksjonene på bruken av langtrekkende våpen, svarte Biden at administrasjonen hans «jobber med å finne ut det nå».

Kritisk tidspunkt

Samtidig fører ukrainerne en bakkeoffensiv i den russiske regionen Kursk, mens russerne rykker fram i Donbas øst i Ukraina.

– Jeg mener at det er et kritisk øyeblikk for Ukraina, midt i det som er en intens høst med kamper mot Russland som fortsetter å trappe opp sine angrep, sa Blinken i London på en pressekonferanse med Lammy tirsdag.

De to skulle også møte andre høytstående personer i den ukrainske regjeringen, skriver Reuters.

Onsdagens besøk skjer før Storbritannias statsminister Keir Starmer drar til Washington, der han fredag tas imot i Det hvite hus av Biden.

Russlands luftangrep, som for det meste er rettet mot ukrainsk infrastruktur, har tiltatt de siste ukene med jevnlige rakett- og droneangrep nattetid.

STØTTEPAKKER: USAs utenriksminister Antony Blinken (t.v.) på onsdagens pressekonferanse i Kyiv sammen med Ukrainas utenriksminister Andrij Sybiha og den britiske utenriksministeren David Lammy (t.h.)

Gir Ukraina store støttepakker

USA og Storbritannia gir i tillegg Ukraina nye, store støttepakker som blant annet skal hjelpe landets ødelagte energisektor, samt gå til helse og utdanning.

Den amerikanske pakken er på 717 millioner dollar, mens Storbritannia gir 600 millioner pund. Beløpene tilsvarer henholdsvis nærmere 7,8 milliarder kroner og 8,5 milliarder kroner etter dagens kurs.

Blinken opplyste på en pressekonferanse onsdag kveld at 325 millioner dollar skal bidra til å bygge opp igjen Ukrainas energi-infrastruktur, som har blitt utsatt for omfattende russiske angrep de siste månedene.

I tillegg gir USA 290 millioner dollar i humanitær hjelp, penger som blant annet skal brukes til å sikre rent drikkevann. Det bevilges også midler til minerydding.

Den britiske støttepakken inneholder blant annet 242 millioner pund til ulike humanitære formål, samt 484 millioner pund i lånegarantier slik at Verdensbanken kan gi lån til Ukraina innen utgangen av året, sa utenriksminister Lammy på pressekonferansen.

I tillegg vil Storbritannia gi ytterligere flere hundre luftvernraketter, store mengder artilleriammunisjon og mange pansrede kjøretøy til Ukraina innen nyttår.

PLAN FOR FRED: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier han jobber med en plan som skal sikre fred.

Ser på USA-støtte som essensielt

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier støtte fra USA er noe av det viktigste dersom Ukraina skal gå seirende ut av krigen mot Russland.

– Når det gjelder planen for seier, avhenger det mest av støtten fra USA i tillegg til andre partnere, sa Zelenskyj onsdag.

Uttalelsene fra den ukrainske presidenten kom samtidig som den amerikanske utenriksministeren besøker Kyiv.

De kommer også snaut to måneder før det amerikanske valget, som kan bli svært viktig for Ukrainas skjebne videre i krigen. Zelenskyj har sagt at han vil skissere en plan innen november for å ende krigen.

Han mener overraskelsesinvasjonen i russiske Kursk gjør at Kyiv kan gå inn i potensielle fredsforhandlinger med sterke kort på hånden.

Powered by Labrador CMS