Nyheter:

Russland øver i nærheten av Svalbard

– Må sees i sammenheng med den sikkerhetspolitiske sitasjonen vi er i idag, sier Forsvarets operative hovedkvarter.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var nettstedet Aldrimer.no som først skrev om at det pågår en russisk militærøvelse i ved den russiske øygruppen Frans Josefs land, øst for Svalbard. Et mindre antall marinefartøyer deltar. The Barents Observer har også skrevet om øvelsen og viser til en russisk pressemelding som sier at tre store fartøyer gjennomførte en stor skyteøvelse i området. 

Anti-ubåtfartøyet «viseadmiral Kulakov» og de to store landgansgfartøyene «Kondopoga» og «Aleksandr Otrakovsky» trente luftvernkamp og anvendte flere typer våpen, inkludert det atom-kapable luftbårne ballistiske missilet Kinzhal.

Forsvaret operative hovedkvarter (FOH) bekrefter overfor Forsvarets forum at de er klar over og monitorerer øvelsen.

– Vi har våre metoder for å følge med på samme måte som russerne følger med på oss, forteller talsperson Major Elisabeth Eikeland ved FOH.

Hun forteller at de ikke uttaler seg i detalj om andre lands aktiviteter, men at aktiviteten må sees i lys av det som skjedde på Krim-halvøya i 2014. 
– Et nytt kapittel skrives nå med tanke på aktivitet i nordområdene. Det som skjer nå på Frans Josefs land land, føyer seg inn i det bildet vi har fått av Russlands aktiviteter de siste årene.

Sjef for Etterretningstjenesten Generalløytnant Morten Haga Lunde, sier i en e-post til Aldrimer.no at han ikke vil si nøyaktig hva russerne øver på, men at de forventer øvingsaktivitet lik den de har sett tidligere.

— Russland har hatt økt fokus på forsvar av sine arktiske områder de senere år. Det innebærer utbygging og modernisering av forsvarsinstallasjoner langs hele den nordlige sjørute og årlige tokt med fartøyer fra Nordflåten. Disse toktene er ofte en kombinasjon av tilførsel av militært materiell og øvelser – herunder skarpskyting med ulike typer missiler, skriver Lunde til nettsiden.

Powered by Labrador CMS