Nyheter:

Russland nekter for støtte til separatister i Øst-Ukraina

​Ukraina har ikke lagt fram nye bevis i FN-domstolen i Haag for russisk støtte til opprørerne i Øst-Ukraina, hevder Russland.

Ukrainas sak mot Russland bør derfor henlegges, mener russerne.

– Ukraina har ikke vært i stand til å legge fram vesentlige nye bevis som vil kreve at retten endrer oppfatning, sa Russlands representant i retten mandag.

Ukraina anklager russerne for å finansiere og væpne dprorussiske separatistene, som de siste årene har kjempet mot den ukrainske regjeringshæren øst i landet. 


Kampene brøt ut etter at den russiskvennlige presidenten
Viktor Janukovitsj ble presset til å gå av i forbindelse med massedemonstrasjoner i Kiev for fem år siden. Ifølge FN er rundt 13.000 mennesker siden drept i kamphandlinger.

Russland har representert opprørerne i internasjonale forhandlinger om krisen, men landet nekter for å ha bidratt med soldater eller våpen.

Ukraina har heller ikke lagt fram bevis for at Russland produserte rakettsystemet som ble brukt da et passasjerfly fra Malaysia Airlines ble skutt ned over Ukraina i 2014, hevdet den russiske representanten i retten mandag.

I fjor erklærte både Nederland og Australia at de holdt Russland ansvarlig for å ha levert luftvernraketten prorussiske opprørere brukte da passasjerflyet ble skutt ned. Alle de 298 om bord – blant dem 196 nederlendere og 38 australiere – ble drept.

USA, Storbritannia og andre allierte har støttet Nederland og Australia etter at de erklærte at de holder russerne ansvarlig.

Forsvarets forum var i 2017 langs frontlinja i Øst-Ukraina. Få med deg reportasjene våre herfra: