Nyheter:
Labre utsikter til forlengelse av nedrustningsavtale
Stormaktene USA og Russland har én gjenværende nedrustningsavtale, som snart løper ut. Det er ingen enighet om ny avtale.
Denne artikkelen er over fem år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Russland har begynt å miste troen på at det vil la seg gjøre å forhandle fram en erstatning til den siste gjenværende nedrustningsavtalen med USA, skriver NTB.
Den såkalte New START-avtalen utløper i 2021. Så langt er ingen enighet på plass om en ny avtale.
Nye våpen vanskeliggjør forhandlinger
– Det er klart at vi ikke vil være i stand til å produsere en fullverdig erstatning, sier Vladimir Leontjev, nestleder i avdeling for rustningskontroll i det russiske utenriksdepartementet.
Han sier samtalene mellom USA og Russland det siste året har avdekket spørsmål som krever grundig diskusjon på ekspertnivå.
Leontjev viser til at Russland er i ferd med å utvikle flere nye atomvåpen som den russiske siden mener ikke omfattes av avtalen. Men USA ser annerledes på saken, noe som gjør det nødvendig med nye runder med vanskelige forhandlinger.
Reduksjon av kjernefysiske stridshoder
New START ble undertegnet i Praha i 2010 av USAs daværende president Barack Obama og Russlands daværende president Dmitrij Medvedev.
Den erstattet Moskva-traktaten, som utløp i 2012, og sikrer at antall kjernefysiske stridshoder reduseres til langt under antallet som var tillatt under den kalde krigen.
New START-avtalen er sammen med INF-avtalen blitt regnet som den viktigste nedrustningsavtalen mellom USA og Russland.
INF-avtalen ble inngått i 1987. I februar i år trakk USA seg fra avtalen, hvorpå Russland gjorde det samme dagen etter. USA begrunnet avgjørelsen med at Russland hadde brutt vilkårene.
Russlands president Vladimir Putin uttalte i juni at konsekvensene av å la New START-avtalen utløpe vil være enorme.
– Det vil ikke være noen instrumenter som begrenser et våpenkappløp, for eksempel utplassering av våpen i verdensrommet. Det betyr at atomvåpen vil henge over oss alle hele tiden, sa Putin.