Nyheter:

Russland med klar advarsel til Tyrkia

Tyrkias militæroperasjon nordøst i Syria er uakseptabel, og russiske soldater er nå på plass ved fronten nordøst i Syria, sier russiske talsmenn.

– Russland kommer ikke til å tillate at syriske og tyrkiske regjeringsstyrker havner i kamp med hverandre, sier president Vladimir Putins spesialutsending til Syria, Aleksandr Lavrenjev.

Russiske soldater har nå rykket inn i områder for å holde tyrkiske og syriske styrker fra hverandre, opplyser samtidig forsvarsdepartementet i Moskva.

Russiske journalister, som følger soldatene, la tirsdag ut en video som viser russiske styrker innta en kontrollpost som tidligere var bemannet av amerikanske soldater i utkanten av Manbij.

Vetomaktene enige

Lavrenjev avviser meldingene om at ledelsen i Moskva ga Tyrkia grønt lys til å rykke inn i Syria.

– Russland har alltid ment at enhver militæroperasjon er uakseptabel, sier han til russiske nyhetsbyråer.

USA og EU har fra før fordømt den tyrkiske militæroffensiven, og det samme gjorde Kina tirsdag.

– Vi ber Tyrkia om å stanse militæroperasjonene og vende tilbake til den korrekte måten og finne en politisk løsning, sa en talsmann for kinesisk UD.

For første gang siden krigen startet for åtte år siden, hersker det dermed tilsynelatende enighet i en sak som dreier seg om Syria blant de fem vetomaktene i FNs sikkerhetsråd.

Inntok Manbij

Statlige syriske medier meldte mandag at syriske regjeringsstyrker har rykket inn i Manbij, en by med rundt 100.000 innbyggere, etter at kurderne i Nord-Syria ba regimet i Damaskus om å komme dem til unnsetning.

Aleksandr Lavrenjev bekrefter at Russland var tilrettelegger for samtalene mellom det syriske regimet og kurdiske ledere, som resulterte i den militære alliansen mellom dem.

Det russiske forsvarsdepartementet opplyser også at den syriske regjeringshæren har full kontroll over Manbij og landsbyene rundt, noe som også bekreftes av eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Syrisk TV viste bilder av innbyggere i byen som hilste soldatene velkommen, og USA bekreftet samtidig at de har trukket alle sine soldater ut av Manbij-området der de har vært stasjonert siden 2017.

Ifølge Moskva patruljerer nå russiske soldater langs fronten mellom tyrkiske og syriske regjeringsstyrker for å sikre at det ikke kommer til direkte trefninger mellom dem.

– Det har ingen interesse av, sier Lavrenjev.

Nær grensa

Syriske regjeringsstyrker befinner seg nå bare få kilometer fra grensa mot Tyrkia, som Assad-regimet etter avtale med kurdiske ledere vil prøve å ta kontroll over.

President Recep Tayyip Erdogan fastholder imidlertid at den tyrkiske militæroffensiven fortsetter, og at målet er å opprette en drøyt 30 kilometer bred «sikkerhetssone» på syrisk side av grensa.

– Med Guds hjelp vil vi sikre regionen fra Manbij til grensa vår med Irak og i første omgang sørge for at 1 million, deretter 2 millioner syriske flyktninger kan vende tilbake til sine hjem av egen fri vilje, sa han i en TV-tale tirsdag.

Tapstallene øker

Minst 70 sivile og 135 SDF-soldater er ifølge SOHR drept siden Tyrkia innledet sin militæroffensiv 9. oktober.

Minst 120 FSA-soldater og tre tyrkiske regjeringssoldater skal også være drept i kampene, og i Tyrkia er minst 20 sivile drept i granatangrep fra syrisk side.

Ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) er 190.000 mennesker drevet på flukt de siste seks dagene. 70.000 av dem er ifølge FNs barnefond (UNICEF) barn.


Hjelpearbeid

Kurdiske myndigheter hevdet tirsdag at alle hjelpeorganisasjoner har innstilt sitt arbeid i området, men dette bekreftes ikke av hjelpeorganisasjonene selv.

Verdens matvareprogram (WFP) opplyste tirsdag at de har distribuert femdagers matrasjoner til 83.000 sivile og er klare til å distribuere til ytterligere 450.000 sivile.