Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre brukeropplevelsen og optimalisere vår nettside. Ved å bruke nettstedet godtar du vår bruk av denne informasjonen. Les mer om dette i vår personvernerklæring

 

 

forum_2412_russlandharutplasserforum_2412_russlandharutplasserhttp://forsvaretsforum.no/Lists/RelatedMedia/DispForm.aspx?ID=10022NÆRT NORGE: Det russiske sjømålsmissilet Bal. Foto: Det russiske forsvarsdepartementet/forum-media/PubImages/IMG_2802.jpgNÆRT NORGE: Det russiske sjømålsmissilet Bal. Foto: Det russiske forsvarsdepartementet

Russland har utplassert raketter rett ved Norges grense

Den russiske nordflåten har oppgradert sitt missilsystem ved den norsk-russiske grensa.

Missilene, som i Russland går under navnet «Bal», ble flyttet til Sredny-halvøya rett ved grensen, skriver The Barents Observer.

– Personell vil klargjøre missilsystemet til avfyring mot overflatemål, og gjennomføre en øvelse med simulert avfyring mot fiendtlige skip, heter det i pressemeldingen fra det russiske forsvarsdepartementet, som også opplyser om at deltok 60 soldater i forflytningen av missilsystemet, som har en rekkevidde på opp til 150 kilometer.

Mottiltak

Selv om missilene er utviklet for kystforsvaret som sjømålsmissil, kan de også brukes mot landmål, skriver The Barents Observer.

I mai varslet det russiske utenriksdepartementet mottiltak mot radaren som nå bygges i Vardø.

Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen tror ikke det er noen fare for at de nye missilene har noen mål i Norge.

– Dette er en demonstrasjon av politisk misnøye med den hensikt å skape debatt internt i Norge som vil påvirke vår sikkerhetspolitikk, sier Diesen til NRK.

Uttaler seg ikke

Forsvaret vil ikke kommentere Russlands utplassering av missiler.

– Vi uttaler oss ikke om andre staters kapasiteter, sier major Elisabeth Eikeland, pressevakt ved Forsvarets operative hovedkvarter til TV 2.

Russland har varslet at landet i perioden 14.–17. august vil etablere fire store fareområder i internasjonalt farvann utenfor kysten av Nordland og Troms, noe som har fått den norske regjeringen til å reagere.

– Dette indikerer at russiske sjø- og luftstridskrefter planlegger å gjennomføre omfattende skarp øvingsaktivitet i disse områdene, skriver Forsvarsdepartementet i en  pressemelding tirsdag.

Publisert 8. august 2019 13:20.. Sist oppdatert 9. august 2019 10:12.