Nyheter:

Russisk missiløvelse

Russlands militære innleder tirsdag en tre dager lang omfattende øvelse for sine strategiske atomstyrker.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge det russiske forsvaret skal 12.000 soldater delta i øvelsen, som også omfatter 213 utskytingsramper for raketter, 105 fly, 15 krigsskip og fem ubåter.

Styrkene skal blant annet øve på å skyte ut missiler. General Jevgenij Iljin sa på en pressekonferanse at det skal skytes ut to interkontinentale missiler på Kamtsjatka-halvøya, som ligger øst i Sibir mot Stillevhavet. Bombefly skal også øve på å skyte krysserraketter mot flere mål.

nye atomubåter

Store områder i Barentshavet vil bli stengt for sivile skip, mens det pågår skyting med missiler fra 15-17 oktober. Forrige uke forlot 15 marineskip havnen i Severomorsk som ligger i nærheten av Murmansk. Skipene skal enten delta i øvelsen eller øve på å sette Bastionforsvaret, skriver Barents Observer.

Nettstedet skriver at russiske ubåter av typen Delta-IV og Borei-klassen sannsynligvis skal avfyre missiler. Russland har foreløpig fire atomdrevne Borei-klasse ubåter, etter at den siste ble sjøsatt i 2017. «Knyaz Vladimir» er ventet å bli del av Nordflåten i løpet av året.

Klassen vil utgjøre ryggraden av russiske missilubåter. Hver ubåt i Borei-klassen har 16 langtrekkende atommissiler av typen Bulava om bord. Hver av missilene kan bære 6-10 atomstridshoder. Borei-klassen er Russlands nye satsing på strategiske ubåter med langtrekkende atomvåpen om bord. De utgjør en viktig del av den såkalte russiske «andreslagsevnen» i et atomkrigsscenario.

russland HAR RUSTET OPP

Da forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen la frem sitt fagmilitære råd den 8 oktober, viet han Russland og deres økte aktivitet stor plass. Under fremleggelsen av rådet pekte forsvarssjefen blant annet på at Russland har rustet opp og opptrådt mer offensivt i våre nærområder enn tidligere. Han snakket om den militærteknologisk utviklingen av russiske kapabiliteter og økt russisk militær aktivitet langs Norskekysten og i Barentshavet.

I en kronikk i Forsvarets forum skrev Bruun-Hanssen at sikkerhetssituasjonen vi befinner oss i, blir stadig mer krevende for oss og for Nato.

Han tegnet et sikkerhetspolitisk bilde, som kommentator Harald Stanghelle sier det sjeldent har vært så stor politisk enighet om. Powered by Labrador CMS