Russisk interesse for norsk elvekryssing

Her gir norsk kaptein russisk media en innføring i Natos elvekryssingssystem.

Publisert Sist oppdatert

Reporter og fotograf fra den russiske TV-kanalen Izvestia har i likhet med andre medier vært godt representert under Nato-øvelsen Trident Juncture. De har vært på DV-dagen og på flere andre medieopplegg iscenesatt av Natos ledelse og av Forsvaret. I Trondheim fikk teamet blant annet demonstrert Black Hornet – av en tidligere offiser i Forsvaret.


Dagens elvekryssing på Telneset nord for Tynset var et slikt arrangement, der media ble busset  i flere timer fra Trondheim og der representanter fra lokale medier florerte, og i tillegg til den russiske TV-kanalen.

– Vi er rundt 40 personer på øvelsen, forteller kompanisjef Martin Borg til Forsvarets forum.

– Vi kan ikke gjøre forskjell på om det er russiske eller andre lands journalister som tar bilder og filmer. Er det ugradert, så er det ugradert for alle – også for russisk media, sier pressetalsmann for Trident Juncture, oberstløytnant Vegard Finberg.


– Er det rart å ha russisk media med seg under en Nato-øvelse?

– Nei, egentlig ikke. Det blir som all annen media, sier Finberg.

Reporteren fra den russiske kanalen ville ikke la seg intervjue, men fortalte Forsvarets forum at de har millioner av seere på totalt fem tv-kanaler, de har egen avis og nettsted også her med lesertall som langt overgår norske nettsteder.

Ut over å fortelle at russerne generelt er interessert i øvelsen, forteller hun følgende:

– Det er et inntrykk blant russere at øvelsen i Norge er svært kostbar.


Reporteren og fotografen fulgte gårsdagens elvekryssing på Telneset tett, de fikk de samme orienteringene som annen media og militære presse- og informasjonsoffiserer fra andre land fikk da Ingeniørbataljonens folk fikk stridsvogner og andre kjøretøy over Glomma.

– Vi kan ta opp til 65 tonns vekt og vi skal brukes maks ti minutter fra side til side av elva, forteller Aksel Johansen som er troppssjef i oversettingstroppen. 


Troppen startet mandag for halvannen uke siden og har frem til onsdag forberedt operasjonen over Glomma ved Telneset. Den opprinnelige brua var «sprengt» i spillet der Nato-styrkene fra nord trykker sørover.