Nyheter
Tidligere nestleder melder seg ut etter at Rødt sa ja til våpen-støtte
Våpenthrilleren i Rødt er avgjort. Et klart flertall går inn for å snu og si ja til å støtte Ukraina med våpen. Tidligere nestleder i Rødt Marielle Leraand melder seg ut.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Tidligere nestleder i Rødt Marielle Leraand kommer til å melde seg ut av partiet etter landsmøtevedtaket om å si ja til å sende våpen til Ukraina.
Et flertall på 107 delegater på Rødts landsmøte gikk søndag inn for å sende våpen til Ukraina, mens 74 stemte nei.
– Vedtaket innebærer å støtte Natos direkte krigføring i Ukraina. Rødt er dermed ikke lenger et parti på venstresida og ikke lenger et parti venstreorienterte bør føle seg hjemme i. Jeg kommer derfor selvsagt til å melde meg ut, sier hun til Aftenposten.
Leraand sier at hun ikke kan forsvare å være medlem av et parti som står på feil side av historien i denne saken.
– Dette er en veldig trist dag for fredsbevegelsen, sier hun.
Leraand var nestleder i Rødt fra 2012 til 2017.
– Jeg tror folk opplever at de har fått fram argumentene sine, de har brynt seg på hverandre, og så har flertallet konkludert, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.
– Det er sikkert en del som er skuffa, det er det garantert. Men det er jo lov med litt engasjement da, sier partilederen til NTB.
Les også: Norge vurderer å bruke Forsvaret for å hente ut nordmenn i Sudan.
Klart flertall
Moxnes og de fleste Rødt-toppene har tilhørt ja-fløyen. Nå understreker han at det er grasrota i partiet som har talt, og at ledelsen ikke hadde stemmerett.
Totalt stemte 107 av delegatene på landsmøtet i Stavanger ja til å sende våpen, mens 74 stemte nei.
Spørsmålet ble diskutert i til tider harde ordelag i en tre timer lang debatt lørdag kveld. Underveis ba ordstyrerne folk om ikke å være så sinte fordi det var barn i salen.
– Det var en grundig, respektfull og lang debatt i går, sier Moxnes, som ikke er redd for splittelse i partiet etter avgjørelsen.
Ikke kampfly
Etter vedtaket sier nå alle partiene på Stortinget ja til våpenstøtte til Ukraina.
– Uten våpenstøtte hadde Ukraina blitt overkjørt og underlagt et sjåvinistisk, høyrenasjonalistisk russisk regime med erklærte imperialistiske ambisjoner. Derfor er det riktig med våpenstøtte til Ukraina i kampen for selvstendighet og fred, når ukrainerne har bedt om det, heter det i uttalelsen som er vedtatt av Rødt.
Det presiseres at man ikke vil sende kampfly eller soldater, og at Stortinget skal konsulteres om alle militære bidrag.
Les også: Nye løfter om stridsevne i Polen.
Skal jobbe for fred
Vedtaket innebærer også at Rødt vil jobbe for å bidra til å få slutt på krigen gjennom forhandlinger.
«Det er ingen motsetning mellom støtte til motstandskamp og fredsarbeid», heter det i vedtaket.
– Rødt skal også jobbe mer fremover med å legge press på vår egen regjering til å ta fredsinitiativer. Norge har ganske solid erfaring og stor kapasitet på dette feltet, og det er altså noe som vi står sammen om ut av landsmøtet, sier Moxnes.
– Velkommen etter
Arbeiderpartiets utenrikspolitiske talsperson på Stortinget Åsmund Aukrust mener Rødts vedtak kommer på overtid.
– Jeg vil si velkommen etter til Rødt. For resten av Stortinget tok det fire dager inn i krigen å bestemme oss for å sende våpen, for Rødt tok det 14 måneder, sier han.
– Jeg tror alle ukrainere er glad for at resten av verden ikke har brukt like lang tid på interne seminarer. Hadde ikke vesten forsynt Ukraina med våpen, hadde Ukraina tapt sin egen frihet for lenge siden, sier Aukrust.
Melby: – Ett lag
Avgjørelsen blir også ønsket velkommen av Venstre-leder Guri Melby.
– Nå er vi ett lag, og sammen skal vi stå opp for de grunnleggende verdiene som alle partiene på Stortinget setter så høyt, sier hun.
Hun mener avgjørelsen gjør Norge tryggere.
– Jeg skulle selvfølgelig ønske at vi fikk denne beslutningen for 14 måneder siden, men jeg er stolt over at vi nå kan si at et samlet norsk Storting støtter opp om Ukrainas kamp mot den russiske angrepskrigen, sier Melby.