Nyheter:

Roadmovie fra ruinene

Filmen «A Perfect Day» er en komedie om en tragedie.

Publisert Sist oppdatert

Vi er et sted på Balkan i 1995. Krigen i Bosnia går mot slutten, men det ulmer fortsatt.

Et lik har blitt dumpet i en brønn for å forgifte drikkevannet. Et lite team fra Aid Across Borders tar jobben med å få fjernet liket, noe som viser seg å være alt annet enn lett.

Utfordringer. Filmen utvikler seg til å bli en komisk roadmovie i dystre omgivelser. I døgnet vi følger teamet møter de stadig på absurde, små utfordringer som får store konsekvenser. Regissør Fernando León de Aranoa bruker galgenhumor for å vise konkrete følger av en komplisert konflikt og et tungt FN-byråkrati. Kan det være at noen har dumpet liket der, for å tjene penger på å selge vann til seks dollar bøtta neste dag? Benicio Del Toro (fra filmer som «Snatch», «De Mistenkte» og «Traffic») spiller teamleder Mambrú godt. Sammen med veteranen B (Tim Robbins) utgjør de badass-delen av gruppen. De har vært i gamet lenge, og følger reglene sånn akkurat passe. Med seg har de ferskingen Sophie (Mélanie Thierry) og tolken Damir (Fedja Stukan). Samspillet fungerer, selv om B kan bli overdrevet klovnete ved et par anledninger.

Alvorlig tema. Situasjonene er komiske, men realistiske. Dette kunne ha skjedd. Mange som har vært ute i FN-operasjoner vil kjenne seg igjen; når selv de minste tingene blir uoverkommelige. Når man bruker dagesvis uten å utrette noe. Når all fornuft peker i én retning, mens protokollen sier det motsatte. Forkledd som lettbeint underholdning tar filmen opp alvorlige tema fra et dystert kapittel i Europas historie. Absolutt verdt å se.