Restefest på Kolsås

Soldatene på Kolsås mener de spiser for mye rester.

Publisert Sist oppdatert

​«Nesten alltid er det rester, enten det er kjøttboller, kylling, fisk, kjøtt, lapskaus eller en bøtte brun saus. Hver dag er en eneste stor restefest», fikk vi høre da Messetoppen svingte innom for å ta mat-temperaturen rett før påske.
I et ganske så gammelt og trist messebygg i den gamle Nato-basen på Kolsås serveres det mest mat til sivile arbeidere som ukependler. I tillegg kommer de som er inne til førstegangstjeneste på diverse steder i Oslo. De bor enten på Kolsås eller Perminalen, begge har messer drevet av ISS. 

Godkjent måltid, men irriterte soldater.

Messetoppen har reist rundt til soldatmesser i hele Norge, og det er ganske sjelden at soldat- massen nærmest maser og drar i oss mens de unisont roper ut at de ikke er fornøyde. Ja, de virket nærmest litt irriterte over ståa.

Tillitsvalgte forteller om matforbud, at de får kjeft for å ta med seg mat på jobb i leir, og at dagens måltid ikke står i stil til «resten av året»

Dagens måltid sto til mer enn til godkjent, så hva kan da være årsaken til denne utbredte misnøyen blant soldatene?

Det kan virke som problemet ligger i kontakten som er – eller ikke er – mellom ISS-messa på Kolsås og soldatene. Tillitsvalgte forteller om matforbud, at de får kjeft for å ta med seg mat på jobb i leir, og at dagens måltid ikke står i stil til «resten av året».
Har vi da blitt lurt? Noen mente det, siden det til og med var dessert på en mandag. «Det har vi aldri før opplevd.»
Jasså, ikke det? 

De må tørre å spise det som blir servert – ikke se ned og si at det ser «rart ut»

Må tørre å smake

Unisont er det også at lunsjen er hverdagenes høydepunkt bestående av et utvalg pålegg, en variert salatbar og minimum to varmretter, den ene helt garantert en rest fra en tidligere middag. Samme rest kom for øvrig frem til middagen, og mange forsynte seg av den i stedet for å gå for den mye bedre kyllingfileten med ris og ratatouille. 
Og her kommer vi også til noe av soldatenes problem: De må tørre å spise det som blir servert – ikke se ned og si at det ser «rart ut». Da er man rett og slett litt bortskjemt, for mat som «ser rar ut», kan faktisk være ganske god.
At Kolsås-messa forsøkte å blidgjøre oss ved å lirke frem fire karamellpuddinger fra søndagens dessert, er dessverre med på å trekke ned når soldatene sier de så å si aldri har dessert – foruten nettopp på søndagene.
Sånn sett var desserten også en rest. 


KOLSÅS

TIL BORDS:
150–400. Svært brede stoler gjør det trangt rundt bordene. Tommel ned.
:
Ikke noe stort problem, men 2. serveringslinje kan merkes bedre. Sivile kommer enten før eller etter soldatene for å spise. Tommel opp
ORDEN:
Skittent på flere av bordene før lunsj. Litt shabby og slitt messe. Tommel ned
LUNSJ: 
To varmretter, suppe hver dag som alternativ varmrett num- mer tre. Tradisjonelt pålegg og fyldig salatbar. Tommel opp
MIDDAG:
Kyllingfilet, ris og litt smakløs ratatouille. Ble vi forsøkt lurt med desserten? Tommel ned.

Kjøkkensjefen

Driftssjef Fredrik Ribe og hans seks kolleger fra ISS drifter messa på Kolsås for Forsvaret. Ifølge Ribe er det messene på Kolsås og Perminalen i Oslo sentrum som  ikke drives av Forsvaret selv. 

Mange sivile gjester

Da han startet for fem år siden, forteller han at køen til ferskvaredisken på Meny i nærheten var lang da det var middag på Kolsås.
– Slik er det ikke i dag. Jeg opplever at flere nå spiser hos oss, og det mener vi sier noe om at det går i riktig retning, mener driftssjefen. Han har mange sivile som spiser i messa, i tillegg til 50-60 soldater.
Ribe har erfaring som kokk fra førstegangstjenesten og har også to runder som kokk i den tidligere norske leiren i Meymaneh i Afghanistan, der han også har fått noe utstyr fra.


Kan bli bedre

De litt umoderne lokalene på Kolsås får ikke Ribe gjort stort med, men han har et høyt ønske om å få på plass en bedre og mer praktisk serveringslinje.


– Visuelt vil også matopplevelsen bli bedre om serveringslinjen forbedres og får et mer 2019-preg. I dag er den umoderne og lite praktisk, med blant annet gamle disker. Nye linjer og disker vil fremheve maten bedre og gjøre at den faktisk smaker og oppleves bedre, mener Ribe. Han har i dialog med Forsvaret om endringer, men vet ikke helt når disse kan være på plass.
– Vi har forsøkt å gjøre noen forbedringer, som å foliere skap så de ser penere ut, og dessuten har stoler og bord vært byttet ut for ikke så lenge siden.
– Soldatene sier de får mye rester?
– Jeg er opptatt av at det alltid skal være et alternativ til hovedretten. Og da er oftest rester fra dagen i forveien alternativet.