Nyheter:

På historisk grunn

I 1942 sprengte en tysk soldat et ammunisjonslager med flere hundre miner på Tjøme. Hendelsen danner bakteppet for et krigshistorisk spel på Torås fort.

– Det må ha vært en helt enorm eksplosjon. Steinblokker på flere tonn ble slynget avgårde og kan fortsatt sees i terrenget. Det sies at man kunne høre smellet helt i Oslo, sier Rein Alexander.

Han er i kledd en norsk uniform fra 1940-tallet laget av ullstoff. Ute steker sola på Tjøme to dager før premieren på Toråsspelet den 25.juli. Statister med våpen og tyske uniformer tusler rundt. Hovedpersonen er soldaten «Fritz» som blir forelsket i norske «Maja». Rein Aleksander har fortellerstemmen som binder historien sammen.

– Jeg hadde bestemt meg for ikke å opptre eller delta på spel i sommer. Jeg har nettopp fått tvillinger og kjøpt meg båt. Sommeren var fullbooket. Men når Hedda ringte meg og fortalte at handlingen var lagt til 2.verdenskrig vekket det nysgjerrigheten. Da jeg fikk lest manuset skjønte jeg at dette måtte jeg være med på.

– Jeg håper at spelet kan bidra til at folk blir oppmerksom på hvilken historisk perle dette er. Krigen i Norge startet i skjærgården rett utenfor da «POL III» skjøt varselskudd mot den tyske invasjonsflåten. Vaktbåten ble skutt i brann og kaptein Leif Welding Olsen mistet livet. Han ble første nordmann som falt under krigen på kvelden 8. april, sier Håkegård.

Ideen om å arrangere et utendørsteater med tematikk fra krigen ble unnfanget i romjula 2017. Under en tur på området møtte hun lederen for interessegruppa for Torås fort og fikk en innføring i stedets dramatiske historie.

– Jeg ble veldig fascinert og skjønte at  dette er et unikt sted, sier Håkegård.

Handlingen tar utgangspunkt i en tysk soldat som tjenestegjorde på Torås fort under krigen. Etter å ha stjålet proviant ble han satt i arrest i et fjellmagasin hvor det lå over 700 panserminer lagret.

– Han risikerte å bli sendt til østfronten og valgte derfor å sprenge seg selv i luften. Historien om soldaten som omkommer i eksplosjonen er sann. Men vi vet ikke så mye mer om denne personen og har derfor diktet videre, blant annet om forholdet til «Maja», forteller Håkegård.

– Det har vært viktig for oss å gjenskape tidsperioden så autentisk som mulig. Med kjøretøy, fly, våpen og uniformer, sier Håkegård.


aUTENTISK

Frivillige har satt opp en tribune med plass 700 publikummere. Forestillingen går over fire dager fra 25-28 juli. Med på laget har hun fått med seg profesjonelles skuespillere, regissør, manusforfatter og koreograf. Musikken er komponert av en tidligere Spellemannspris-vinner og ble spilt inn av Forsvarets stabsmusikkorps. Men de fleste som deltar er amatører.

En av dem er Andre Myhre Hoffmann. I skyggen bak tribunen står han utkledd som en norsk offiser. Under forestillingen skal han skifte uniform fem ganger når han veksler mellom rollen som norsk offiser, russisk krigsfange og tysk soldat.

– Jeg fikk rollen som kaptein for noen dager siden, så det har vært litt pugging av replikker. Jeg spiller den norske kommandanten som overgir festningen og som deretter blir henrettet av tyskerne, forteller Hoffmann.

For å forberede seg til rollen har han blant annet studert videoer på Youtube som viser hvordan det ser ut når noen blir skutt.

– Det er som at lyset blir slått av og man faller sammen som en potetsekk. Utfordringen er å gjøre det uten at man skader seg selv. I starten ble det noen skrubbsår. Heldigvis har jeg fått noen tips om fallteknikk fra «stuntmannen» vår, så nå går det mye bedre, sier Hoffman.


GJENFERD

I likhet med mange andre frivillige har han ingen bakgrunn som skuespiller eller artist. Det har derimot Rein Alexander. Han er mest kjent som sanger, men skal denne gang ha fortellerstemmen i Toråsspelet.

– Jeg har dysleksi, så det er en stor utfordring for meg.  Jeg hadde vært mye mer komfortabel dersom jeg bare skulle sunget. Men jeg gleder meg veldig. Det er inspirerende å se hvor hardt det jobbes. Også er det utrolig at det er en 19-åring som har dratt i gang det hele, sier Alexander som kan love både dramatikk og romantikk.

– Hva håper du publikum tar med seg etter å ha sett forestillingen?

– Jeg håper mange får øynene opp for dette unike stedet og alle som har jobbet for å ivareta Torås fort. Her ute begynte krigen dagen før det som står i historiebøkene. I tillegg har man den dramatiske historien om eksplosjonen forårsaket av en tysk fange. Det sies at han fortsatt går igjen på Torås fort.

– Har du sett noe til ham?

– Nei, men lydmannen vår så ham sent i går kveld. Jeg håper faktisk at jeg slipper å møte på gjenferdet til en tysk soldat.

Powered by Labrador CMS