Nyheter:

På Gol driver stiftelse feriested for Luftforsvaret

– Jeg tror andre forsvarsgrener misunner oss dette stedet, sier Knut Fossum.

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det var Ole Reistad som bestemte at Vesle Skaugum skulle ligge her, sier 83 år gamle oberst (p) Knut Fossum.

– Krigsveteranene elsket dette stedet og brukte det mye. Det minnet dem om tiden i Canada.

Under 2. verdenskrig ble tusenvis av nordmenn utdannet til jagerflygere, navigatører og teknikere ved Little Norway i Canada. Reistad tok initiativ til at et rekreasjonssted ble bygget for nordmennene. Det fikk navnet Vesle Skaugum. Ved slutten av krigen ble stedet solgt, og pengene ble brukt til å gjenreise et sted med samme navn på fjellet mellom Hallingdal og Valdres.

– Jeg tror andre forsvarsgrener misunner oss dette stedet, sier Knut Fossum.


– Jeg mener at stedet har en viktig funksjon for å ivareta og videreføre kulturen i Luftforsvaret. Her sitter historien i veggene. Samtidig er det viktig å understreke at alle er velkomne til å bruke Vesle Skaugum, også andre forsvarsgrener når det er ledig plass. Det tror jeg ikke så mange er klar over, sier Fossum.

Drives av stiftelse

Veggene på Vesle Skaugum er fylt med plaketter og bilder fra Luftforsvarets fortid. I trappa ned til underetasjen står en utstoppet brunbjørn.

– Den ble en slags maskot for soldatene i Little Norway. Det vakte alltid begeistring når den drakk Coca-Cola rett fra flasken, forteller Fossum, som sitter i styret.

Luftforsvarets feriested har 52 sengeplasser og har vært en møteplass for veteraner, tjenestegjørende og tidligere ansatte i Luftforsvaret siden 1953. Helt fra starten har det vært eid og drevet av stiftelsen Vesle Skaugum-fondet.

I trappa ned til underetasjen står en utstoppet brunbjørn. – Den ble en slags maskot for soldater I Little Norway, forteller Knut Fossum.

– Forsvaret har kvittet seg med noen flotte områder de siste årene. Derfor er vi glade for at dette stedet er drevet av en stiftelse. Hvis ikke kunne det kanskje vært solgt på samme måte som Håøya, sier Birger Mjønes, som er forretningsfører i fondet.


– Luftforsvaret er den største bidragsyteren. Vi får et årlig tilskudd på to millioner kroner. Pengene derfra går med til vedlikehold av Vesle Skaugum. For noen år siden hadde vi en større utbygging. Mye av tilskuddet fra Luftforsvaret går til å betale renter og avdrag på lånet, sier Mjønes.

For å spare penger gjøres mye på dugnad. En gjeng pensjonister fra Luftforsvaret er innom to ganger i året. De reparerer og vedlikeholder, beiser og lakkerer gulv. I tillegg overtar Vesle Skaugum gjenstander fra Luftforsvarets nedlagte baser. Det kan være alt fra sengetøy, bestikk, kjøleskap og møbler.

– Hvordan hadde situasjonen vært uten tilskuddet?

– Vi har stor konkurranse fra andre høyfjellshotell i området. Da måtte vi nok hevet prisene på overnatting og kanskje hatt vanskeligheter for å få nok gjester. Det hadde vært utfordrende økonomisk, sier Mjønes.

Jubileum

GJEST: Knut Fossum (til høyre) sitter i styret til stiftelsen. Til venstre forretningsfører Birger Mjønes.

En gjeng flyvere kommer inn døra. Det er mai ute, men virker ikke sånn. Snøen laver ned. Kullet som ble uteksaminert på flyskolen på Værnes i 1969, har lagt 50-årsjubileet til Golsfjellet. En av dem er Terje Kvile.

– Dette er et flott sted med en viktig historie, sier han.


– Også er det veldig rimelig sammenlignet med alternativene på Golsfjellet.

På et bord i en av stuene ligger svart/hvitt-bilder spredd utover. De viser unge gutter i flightsuit sammen med jagerfly og helikoptre.

– Her sitter vi og mimrer om tjenesten.

Forsvarets forum besøkte Vesle Skaugum i mai - rett før stedet stenger for sesongen. Så åpner de opp igjen i juli. I mai lavet snøen ned...

Mange har ikke sett hverandre siden vi tjenestegjorde i Forsvaret. Det rare er at ingen har eldes i det hele tatt siden den gang, ler Kvile, som blant annet har fløyet F-104 Starfighter i Bodø.

Artikkelen fortsetter under. 


Men Vesle Skaugum brukes ikke bare til festligheter. Mange av dem som har vært piloter i Luftforsvaret, hadde sitt første møte med stedet under vintertrening hvor de lærte å overleve utendørs dersom de måtte skyte seg ut av flyet. 

– Selv om det kunne være kaldt og guffent, gledet vi oss til disse vinterøvelsene. Vi arrangerte hopprenn og langrenn på militærplank. En gang hadde vi med oss kong Harald i tre dager. Vi serverte feltmat og fortalte om tjenesten.

– Har du brukt stedet mye som privatperson?

– Nei, men det er bare fordi jeg har hytte rett på andre siden av vannet.

Sesong ni

På kjøkkenet holder ekteparet Fred Ragnar Rasmussen, Marie Louise Møllegaard Madsen og datter Ellen-Sophie Rasmussen på å rydde etter middagen. De stenger for sesongen i mai. Så åpner de igjen i juli.

– Det beste med å drive Vesle Skaugum er at vi får sette vårt preg på stedet. Nå er vi snart i gang med den niende sesongen, så det er åpenbart at vi trives, forteller Fred Ragnar Rasmussen.


– På hvilken måte merker dere at stedet har tilknytning til Luftforsvaret?

– Det er mange som spør hvor i Luftforsvaret jeg har tjenestegjort. Men jeg har en helt annen bakgrunn fra Forsvaret. Jeg var kokk på ubåt og lagde mat på et kjøkken som var en kvadratmeter stort.

– Vi må ikke glemme lavtflyvningen, skyter Marie Louise Møllegaard Madsen inn.

– Det hender vi får besøk av C-130 Hercules, DA-20 Jet Falcon og F-16. Jagerflyene kommer så lavt at flaggstanga står og vaier.

Ny generasjon

– Slik var det også i min tid, sier Knut Fossum.

Han har over 5000 timer i jagerfly bak seg.

– Da var furutrærne lavere, bjella på taket var det høyeste punktet. Poenget var å komme så lavt at man fikk den til å ringe.

– Fikk du det til?

– Det skal jeg love deg! 

Powered by Labrador CMS