Nyheter:

Kampen om Nord-Sverige kan begynne

Når Panserbataljonen skal ut og krige i svenske skoger, er det mye som skal forberedes.

Lukten av diesel ligger tett over den vinterkledde sletta på en liten plass med navnet Vouno, to kilometer sør for Haparanda i Nord-Sverige.

Diesel-lukten skyldes at det står «uendelig» med grønnkledde militære kjøretøy på sletta. Kjøretøy tilhørende den norske Panserbataljonen i Brigade nord. I det ene hjørnet av plassen stikker en rekke antenner opp som markerer at her sitter ledelsen i Panserbataljonen i et oppvarmet telt og planlegger hva som skal skje de neste timene denne litt småkalde morgenen.

Presis klokken 08.00, eller 07.00 zulu-tid som man bruker her, starter morgenbrifen. Om noen timer er klokken H. Det vil si at da starter øvelsen for alvor. Panserbataljonen må da stå i spissen for angrepet mot den svenske brigaden, en svensk brigade forsterket med finske styrker. De har om lag tolv timer på å være klar til strid.

Scenen er øvelse Northern Wind. Hele Brigade nord er i disse dager i Nord-Sverige for å delta på øvelsen. Brigaden har tatt med seg soldatene fra US Marines og britiske Royal Marines som siden januar har drevet med vintertrening i Indre Troms.


Halvparten kommer fra Norge

Til sammen er det om lag 5500 norske, amerikanske og britiske soldater som deltar. Øvelsen, som totalt har om lag 10 000 deltakere, går i området Norrbotten i Nord-Sverige, fra Haparanda til Boden. Dette er første gangen svenskene har hatt besøk av så mange utenlandske soldater. Norge har aldri før deltatt med så mange soldater i en svensk øvelse. Øvelsen er den største for brigaden i 2019.

– Det er veldig spennende å være her i Sverige for å øve. Det er et helt annet terreng og en annen topografi. Vi er for eksempel vant med at ei myr ikke har trær. Her står det gjerne 20 meter høye grantrær på myra. Derfor er terrenget helt nytt for oss. Snø er vi vant med, men her er det mye snø. I tillegg er veinettverket annerledes enn i Norge. Så terrenget er krevende, sier major Petter Bakkejord.


Han er nestkommanderende i Panserbat
aljonen og mener de som brigadens knyttneve er godt forberedt på hva som skal møte dem de neste dagene. 

– Vi har stor tro på egen plan og egen avdeling før denne øvelsen og vi er ganske så bestemt på å slå fienden, smiler han.


Ute på sletta, foran en CV-90, holder løytnant Bjørn Anders Engnæs, en såkalt panserbrif. Han er nestkommanderende i Stormeskadron 4 i Panserbataljonen. Normalt er det sjefen for eskadronen som holder brifen. Men han forlot leiren natten før, for å gå patrulje til fots sammen med sine stormsoldater.

Tilbake på sletta er kun kjøretøyene til eskadronen igjen, og de har nå Engnæs ansvaret for å få manøvrert de på plass til fremste linje hvor slaget om Nord-Sverige skal stå.

– I den fasen vi er i nå handler det om klargjøring av vår kampenhet og forflytte oss nærmere startlinjen for operasjonen. Vi må komme oss i skjul, sier løytnanten.


Det er kjempespennende å være her i Sverige for å øve. For oss er det alltid en utfordring å prøve oss i nytt terreng. Det gir oss verdifull trening, sier Engnæs, som har vært i Panserbataljonen siden 2013.

– Jeg trives som plommen i egget. Vi har et fantastisk miljø. Dette er et godt sted å jobbe, mener han.

Jeg trives som plommen i egget. Vi har et fantastisk miljø


Gamle hester til fronten

Det er like før Stormeskadron 4 ruller ut til fronten. CV-90 med påmalte navn som Miles Maximus, Raptus og Temperstas står klar med motoren i gang. Navnene er på ingen måte tilfeldig valgt.

– Det er gamle hestenavn fra kavaleriets historie, forklarer Engnæs.


På ei av vognene er to av soldatene som er klar for litt action de neste dagene. CV-90-vognfører Guro Askeland og skytter Eirik Skaret er begge langt hjemmefra, henholdsvis fra Fåvang i Gudbrandsdalen og Skedsmokorset.

– Vi kom ganske nylig med buss hit til Haparanda, så vi har ikke vært her så lenge. Men det skal bli gøy å komme i gang og få testet det vi har trent på, sier Askeland, som er seks måneder inni førstegangstjenesten.

Det samme gjelder for Skaret. Som skytter blir øvelsen ekstra spennende for han. 6 000 av deltakerne og stridsvognene utrustes med såkalte simulatorer – vester og lasertilsatser til våpen – som registrerer blant annet geografiske forflytninger, skudd og treff. Dersom Skaret ikke gjør jobben godt nok, kan CV-90-en hans bli truffet og dermed måtte ta en pause fra stridshandlingene.


– Det blir morsomt å se hvor nært virkeligheten dette systemet er og at det jeg har trent på er riktig, sier Skaret før han klatrer inn i vognen igjen.

Det blir morsomt å se hvor nært virkeligheten dette systemet er og at det jeg har trent på er riktig

Klokken nærmer seg H. På den vinterkledde sletten litt sør for Haparanda er det bare sporene i snøen som vitner om at her var det stor aktivitet bare for noen timer siden. En etter en har alle kjøretøyene rullet ut og mot startlinjen for øvelsen.

Nå står hele Panserbataljonen, sammen med resten av Brigade nord, gjemt i de svenske skogene.

Kampen om Nord-Sverige kan begynne.