Denne artikkelen er over seks år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Det smeller, og et missil forsvinner før både soldater, befal og tilskuere fra både Kongsberg Gruppen og amerikanske Raytheon klarer å se hva som skjer. Allerede når missilet har forlatt utskytingsrampen (launcheren) har det brutt lydmuren to ganger. En tynn røykstripe ligger igjen mot den blå himmelen før missilet finner sin vei mot dronen, som har en verdi på rundt 600 000 kroner. Minutter senere er dronen i tusen biter og verdiene ligger på bunnen av Norskehavet.
Annonse
– Dette er kult. Jeg har aldri vært så langt nord før, sier Marie Aall Sommerud fra Asker.
Hun er inne til førstegangstjeneste og har sammen med resten av laget på totalt syvpersoner satt opp en av totalt tre launcherne i NASAMS-systemet på Andøya. Det er et bakke-til luft-missilsystem for beskyttelse av blant annet flyplasser.
Formålet på Andøya denne uka har vært å trene skarpt og skyte ned «fienden», den store dronen som sendes ut over Norskehavet. Flydronen er et par meter lang og er med andre ord ganske så mye større enn det vi kan kalle et modellfly.
– Kjøreturen fra Ørland og hit var utrolig flott. Dagen vi kom fram var det ikke så veldig fint, grått og regn. Men i dag er det flott, sier Solveig Storfjell og ser ut over nordnorsk sommersol og blå himmel. Temperaturen er så som så, bare 8-9 grader.
– Vi har satt opp launcheren og lastet opp missilene. Det er et samarbeid mellom oss alle i laget, sier Storfjell.
– Er det litt skummelt å laste de inn?
– Til å begynne med var det litt «sketchy», men nå synes jeg det er greit. De er jo litt tunge, sier Inge Eliassen til Forsvarets forum.
Til å begynne med var det litt «sketchy», men nå synes jeg det er greit. De er jo litt tunge
– Min oppgave er å dra ut kabelen og gjøre klar aggregatet. Opplevelsene her på Andøya kommer jeg til å vise bilder fra når jeg kommer hjem til Ørland og etter at jeg dimmer i juli, sier Vinjar Eivindsen.
Solveig Storfjell forteller at hun har søkt seg videre innen luftvern, som grenader til neste år.
– Nå håper jeg å fortsette etter at sommeren er over, sier hun.
– Det har vært supert.
Andøya Test Center legger til rette for skytingen på rakettskytefeltet sør for Andenes.
– Dette er vår årlige øvelse der vi har skarpskyting. Vi har reist fra Ørland søndag og brukt to dager på å komme oss hit. Vi etablerte oss tirsdag, skyter onsdag, pakker sammen og reiser hjem torsdag og er tilbake på Ørland fredag, forteller major Kåre Rye, stabssjef i Luftvernbataljonen på Ørland flystasjon.
De reiste med to ildledningslag, to radarlag, et kommandoplasslag, et teknisk lag, tre launchere og logistikkstøtte.
– Soldatene våre lærer seg hele luftvernfaget. De starter fra bunn, og vi bygger lag og forband til vi blir en total avdeling, forteller Rye.
– Det viktigste er å få testet systemet og at det vi trener på til daglig faktisk virker.