– Milliardene sitter løst når det er valgkamp, sier Ivar Bergundhaugen.
Majoren som er nestkommanderende på Luftforsvarets befalsskole på Kjevik, er på stand for Venstre.
– To prosent skal vi få til. Vi i Venstre er for, sier han.
– Og vi skal klare det uten å pumpe inn oljepenger
Hvis Norge skal bruke to prosent av brutto nasjonalprodukt på forsvar, må forsvarsbudsjettet opp 17 milliarder kroner – i dag. Målet er to prosent innen 2024. Det har alle de største partiene forpliktet seg til.
Under Arendalsuka er brygga gjort om til valggate. Folk først, står det på jakka til Bergundhaugen. Venstre har kuttet ballongene, for mye plast. I stedet har de muffins i papir. Litt lenger bort i gata lokker Høyre med blåbær. Arbeiderpartiet serverer vafler. Senterpartiet satser på sørlandske gulerøtter. På en teltstang har de festet en plakat om HV-kutt.
– Så du plakaten? Det er vi som er forsvarspartiet, sier ei som står på stand.
Det er ikke Senterpartiet alene om å hevde.
– Et sterkt forsvar er en av våre viktigste saker, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.
Han er innom valgboden til Fremskrittspartiet.
– Vi var med å starte snuoperasjonen i Forsvaret. Nå registrerer jeg at flere av opposisjonspartiene sier at de er opptatt av å bygge opp Forsvaret. Men det var vi som startet.
Rett ved FrP-boden står Sosialistisk Venstreparti. De vil også ha et sterkt forsvar, men ikke at Norge skal bruke 17 milliarder kroner mer på det. – Vi vil ha et litt annet forsvar, sier Sissel Vaagland i fylkeslaget i Aust-Agder.
– Færre kampfly og mer heimevern! Forsvar skal være forsvar – ikke angrep. Da trenger vi ikke to prosent.
På Senterpartiets stand smiler Kathrine Kleveland like bredt som partilederen sin. Førstekandidaten i Vestfold har Forsvaret som kampsak.
– Forsvaret er beredskap, og beredskap er viktig. Vi vil at Forsvaret skal være til stede i hele landet. Det vil koste, men det er en investering vi får igjen. Det er jeg ikke i tvil om, sier hun.
Er 17 milliarder kroner mer til forsvar realistisk? Ja, mener Kleveland.
– Vi er nødt til å ta vare på landet vårt, sier hun.
Et annet spørsmål er hvordan det skal finansieres.
– Vi må prioritere det – uten å gi skattelette, sier Kleveland.
Fremskrittspartiet vil bruke oljepenger.
– Vi har spart enormt mye penger i Oljefondet. Noe av det må vi kunne investere i noe som er så viktig som forsvar, sier Ketil Solvik-Olsen.
– Uansvarlig, sier Høyre og Venstres politikere på stand. Høyre og Kristelig Folkeparti foreslår endringer i skattenivået, mens flere mener det kan spares i andre sektorer – ved ikke å justere for prisvekst. Men de vil ikke si hvilke.
***