Nyheter:

Bestemor F-35

Kjellrun Skei Taylor (87) tar godt vare på nordmennene på Luke Air Force Base.

Publisert Sist oppdatert

– Det er så fint å bli kjent med nordmennene. De er så hyggelige og har så flott og fine koner med seg, sier Kjellrun Skei Taylor.

Hun nipper til et glass hvitvin i huset sitt. Forsvarets forum har fått komme på besøk.

– Jeg er litt sliten, for jeg hadde en avskjedslunsj med en av jentene i dag, forteller hun.


Tidligere på dagen var det et godt dekket lunsjbord som møtte et knippe norske kvinner. Kjellrun hadde disket opp til nydelig lunsj for norske forsvarsfruer som følger med mennene sine på oppdrag på Luke Air Force Base i USA.

– Vi måtte ha en felles lunsj, for en av jentene skal hjem til Norge, sier Kjellrun, eller «Shel» som amerikanere og nordmenn bruker å kalle henne.

De er så hyggelige og har så flott og fine koner med seg


Kjellrun Skei Taylor er opprinnelig fra Overhalla i Trøndelag, men har bodd neste hele livet i USA. Et tilfeldig møte med den amerikanske luftoffiseren David Taylor i Oslo er årsaken til det. De fikk én dag sammen i 1947. Han måtte reise videre, men de holdt kontakten gjennom brevveksling i mange år. Ti år etter reiste Kjellrun til California og jobb som au pair i noen år, hun returnerte til Norge i ett års tid før hun igjen satte kursen over dammen for å jobbe i reiselivsbransjen.

– I 1968 møttes vi igjen, forteller hun.

De giftet seg året etter.

De flyttet til mange steder der David Taylor tjenestegjorde i luftforsvaret. De bodde i California før de valgte å bosette seg i utkanten av Phoenix Arizona, rett i nærheten av den amerikanske treningsbasen Luke Air Force Base.


Ikke langt unna huset ligger det også en golfbane.

– Jeg forsøker å få spilt litt, men det er en stund siden nå, sier 87-åringen, som har 29 i handicap og et hole-in-one fra San Diego for 30 år siden.

Ektemannen døde i desember 2014 og Kjellrun satt igjen alene. De hadde ikke barn sammen og livet så ut til å bli litt ensomt for 87-åringen.

– Jeg traff nordmenn på basen første gang for et par år siden, forteller Kjellrun. Hun har adgangskort, slik at hun både kan handle, gå på møter, bruke militærsykehuset eller gjøre andre ærend inne på basen. For amerikanske militære og deres nærmeste er fordelene blant annet at det ikke er statlig skatt på varene, noe som gjør det rimeligere å handle og fylle bensin.

– Men, det er også mye som skjer inne på basen for oss pensjonister, sier Kjellrun.

– Vi har blitt en fin gjeng som møtes hos Kjellrun nå og da. Noen ganger besøker hun en av oss, eller vi møtes på basen, forteller Kristin Eigeland, en av kvinnene som har fulgt med til USA som medflytter, med ektemannen Bjørn Tommy Eigeland som jobber med F-35 for Norge på basen.

Vi har blitt en fin gjeng som møtes hos Kjellrun nå og da

Selv om alt er stort i USA, er jo uttrykket at verden ikke er så stor. Det kan norsk F-35-sjef Martin Tesli skrive under på.

Kjellrun bor i nærheten av Tesli og etter at de møttes på basen inviterte Tesli henne på julefeiring.

– Så viser det seg at hun har vært bestevenninne med min kollega Eskil Amdals bestemor. Også hun fra Overhalla.

– Verden er ikke stor, sier Tesli. 

Powered by Labrador CMS