– Det er såååååå kaldt!
Becky Engen og Martine Fossheim prøver å få varmen i kroppen, men fryser fortsatt. De har tykke varmetepper over skuldrene og sitter i et ambulansetelt på et jorde et steinkast unna Melbergåsen skole. Vi er noen mil øst for Elverum. Totalforsvaret øver på gassangrep. Langs den smale riksveien står ambulansene og brannbilene tett. Politiets beredskapstropp er her, og franske CBRN-soldater venter på å slippe til. Øvelsen er sivil, men knytta opp mot Nato-øvelsen Trident Juncture.
Engen har fortsatt blå lepper. Det er heldigvis bare sminke. Men hun måtte ligge lenge ute i det kalde høstværet – med minimalt med klær. Og alle statistene skulle spyles. Slik ble de farlige gassene fjernet.
– Vi skulle spille forgifta. Men det var veldig gøy og lærerikt å være med, sier Engen, som går på ambulanselinja på Våler videregående skole.
Øvelsen
Scenariet er dette:
En bygning – den gamle, nedlagte skolen – er identifisert som terrorbase. Beredskapstroppen planlegger aksjon, sammen med Politiets bombegruppe, Oslo brann- og redningsetat og CBRN-senteret i Oslo. De støttes av andre, deriblant Forsvaret som skal sikre stedet og ta vare på farlige stoffer.
I det aksjonen starter, smeller det. Hva som egentlig skjer, vet ikke nødhjelpsetatene. Men farlige stoffer spres utover skoleområdet. Flere personer er skadd – i og utenfor skolebygningen.
Det må de håndtere. De gjennomfører førstehjelp. Redder liv. Fjerner giftstoffer. Så sendes pasientene til sykehus.
CBRN = kjemiske, biologiske, radiologiske eller nuklære våpen
ABC = atom-, biologiske- eller kjemiske våpen
En av fem
Dette er totalforsvaret i praksis, forklarer Olav Østebø, prosjektleder i Nasjonal helseøvelse 2018.
– Det er slike scenarier vi må forberede oss på. Dessverre.
I Elverum arrangeres den siste av fem beredskapsøvelser som har vært del av Trident Juncture. Tidligere har de øvd på Ørland, i Tynset, i Kristiansund og i Orkdal.
Østebø kaller øvelsene vellykket. Han mener at scenariene som det øves på, er så krevende som de må være. Omfanget er uoversiktlig, situasjonen fremstår kaotisk, utvikler seg underveis og skadene er voldsomme.
Det er slike scenarier vi må forberede oss på. Dessverre
Terrorangrep i by
Tidligere på dagen øvde de i Elverum sentrum. Scenariet var et annet: Terrorister skulle gjennomføre et gassangrep mot et kjøpesenter – rett ved en ungdomsskole. Men angrepet gikk galt, og gassene ble i stedet spredt på parkeringsplassen mellom kjøpesenteret og skolen.
– Øvelsen foregår i reell tid. Vi legger ingen føringer, sier Per Inge Ohrstrand.
Oberstløytnanten som frem til i fjor sjef for Forsvarets ABC-vern-skole, har skrevet scenariet for begge øvelsene.
– Det betyr at etatene selv må finne ut hvordan de skal angripe situasjonen. De vet ikke noe mer enn de ville gjort hvis det var en reell situasjon.
– Noen sier det tar lang tid. Jeg synes det går ganske fort, jeg, sier Ohrstrand.
– Jeg er fornøyd med hvordan etatene håndterer det. Vi øver for å være best mulig forberedt når det virkelig gjelder. Slike terrorangrep kan vi ikke håndtere hver for oss.
Øvelsen foregår i reell tid. Vi legger ingen føringer
Kampen mot gassen
Tilbake på Melbergåsen skole: Politiet har kontroll, og alle skadde er fraktet til sykehus. Nå kommer de franske CBRN-soldatene. De skal inn sammen med norske og danske EOD-soldater for å finne ut hvilke farlige stoffer som er der. Det kan være sprengstoff. Så skal området «renses». Det kan ta et døgn.
– At vi øver på denne måten er nytt og unikt, sier generalmajor Jon Gerhard Reichelt, sjef for Forsvarets sanitet.
– I en krisesituasjon skal vi opptre samla. Vi er byggeklosser, sammen kan vi løse oppdragene.
– Hvorfor er det unikt å samarbeide slik?
– Fordi vi lenge hadde fred og fordragelighet i Norge. Nå har vi vært nødt til å revitalisere totalforsvaret. At vi skal øve på denne måten, er det kanskje mange som tar som en selvfølge. Men mange av de andre landene som er på Nato-øvelsen blir overrasket over at vi får det til.
– Vi kan trene på ferdigheter hver for oss, men for å øve et system må vi teste det sammen, sier Reichelt.
Franskmennene kommer
Øvelsen på skolen er det Forsvarets ABC-vern-skole som har lagt til rette for. Skolen har også vært støtteavdeling for den franske CBRN-enheten. Den skal på Nato-beredskap fra 2019 og har hatt deler av treningen sin i Norge.
– CRBN-miljøene er små. De må utnyttes riktig, sier skolesjef Espen Jargren.
Han mener det at beredskapsøvelsen er del av Trident Juncture er et kjempeløft for hele totalforsvaret.
– Disse øvelsene er med på å heve beredskapen, sier oberstløytnanten.
– Jeg tror det var veldig lurt å ha fem mindre øvelser i stedet for én stor. Vi er nødt til å trigge lokalt samvirke. Vi kan ikke være mange steder på en gang. Det er vi for små til.
Så går franskmennene inn i «terror»-bygget. Forsvaretsforum.no får bli med. Det kan du lese og se mer om i en reportasje som kommer til helga.