Nyheter:
1001 Sinai
I Nord-Sinai er det så urolig at de internasjonale styrkene har flyttet hovedkvarteret. Nå ligger det i et ferieparadis.
Denne artikkelen er over seks år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
«Ladies and Gentlemen: This is Mambo Number Five».
Lyden bærer godt over ørkenlandskapet. Musikken kommer fra et hotell. I Sharm el-Sheikh er drøyt ti tusen turister. Midt mellom turisthotellene ligger også en svær militærleir.
– Det er litt spesielt å sitte i en militærleir når det ligger turisthotell ved siden av, sier oberst Ole Anders Øie.
Den flernasjonale observatørstyrken (MFO) på Sinai skal overvåke fredsavtalen mellom Egypt og Israel. MFO kom i 1982 og har leirer i nord og sør. Men i fjor flyttet de hovedkvarteret og store deler av bidraget fra urolige Nord-Sinai til Sharm el-Sheikh i sør. Det skjedde etter trusler rettet direkte mot leiren i nord. Nå er hovedkvarteret i badebyen langs Rødehavet.
Problemet på Sinai er ikke partene i fredsavtalen. Egypt og Israel virker å være bedre venner enn noen gang. Problemet er lokale jihad-grupper. Den største er Wiyalat Sinai (WS). De har erklært støtte til IS. De siste årene har de ofte vært i kamp med egyptiske styrker og lokale beduin-stammer. I 2015 styrtet et russisk charterfly på Sinai, 224 døde. Det lammet store deler av turistnæringen. WS skal ha stått bak. I november 2017 smalt det igjen, også det i Nord-Sinai. En moské ble angrepet. 311 døde. Ingen har tatt ansvar, WS mistenkes.
Halvøya som binder Afrika og Midtøsten sammen er fylt av kontraster.
I nord: krigshandlinger. I sør: badeby. Men på hele øya opererer den flernasjonale observatørstyrken. Her er seks reportasjer og intervjuer om den jobben de gjør på Sinai: