Reisebrev fra høyfjellet

Royal Marines Club og Veteranforbundet SIOPS inviterte til førjulsopphold for britiske og norske veteranfamilier. Det skriver Arne Ørum, rådgiver i SIOPS, i denne reisebekrivelsen av oppholdet.

Da britiske og norske veteranfamilier reiste til Rondane i begynnelsen av desember var det for å oppleve både natur og fellesskap. Det var familier med stadig tjenestegjørende og med skadde veteraner med bakgrunn fra Balkan, Afghanistan og Irak, og det var til og med noen veteraner fra Falklandskrigen i 1982, på den tiden da mange tusen norske tjenestegjorde i UNIFIL i Libanon. Det var familier mer eller mindre preget av tjeneste i konflikt- og krigsområder. For der et av familiemedlemmene er preget av tjenesten, vil det ofte prege flere i familien.

Blant de mest populære aktivitetene var som alltid, kjøring med hundesleder, og kanskje særlig for barna, besøket i hundegården med huskyvalpene. En norsk veteran stilte med flere ekvipasjer med trekkhunder og et valpekull. Mange reiste til Bjorli for å prøve ut skiferdighetene i slalomanlegget. I år uten skader! Royal Marines i Norge trener jevnlig isbading, en såkalt «ice breaking drill» med full utrustning.

Rondane ble denne drillen tilpasset og gjennomført slik at hele familien, minus de minste kunne delta. De minste, og mange flere også hadde kanskje større glede av et førjulsbesøk fra selveste «Father Christmas» som ankom på snøscooter.

Britiske og norske veteraner og veteranfamilier markerte jul på fjellet. 
Britiske og norske veteraner og veteranfamilier markerte jul på fjellet. 

Etter hjemkomsten fra Rondane skrev en av dem:

«Jeg kan trygt si at vi ble veldig glade i Norge og folk der under besøket i Rondane nå. Mannen min fikk kontakt med tidligere kolleger igjen, og barna fikk nye venner»

En fin tid

En annen mor skriver: «Med mannen min tilbake på jobb i kveld og barna i seng, kan jeg endelig forsøke å samle meg for å sette ord på det vi opplevde i Norge. Vi hadde bokstavelig talt «the time of our lives» med noen fantastiske folk som vi nå er så heldige at vi kan kalle venner, både norske og britiske». 

I SIOPS er vi takknemlige for at vi fikk være med å arrangere enda et førjulsopphold i Rondane.