Nyheter:

– Dette er så ille at jeg nesten ikke har ord, sier Liv Signe Navarsete (Senterpartiet). Foto: Ole-Sverre Haugli.
– Dette er så ille at jeg nesten ikke har ord, sier Liv Signe Navarsete (Senterpartiet). Foto: Ole-Sverre Haugli.

Refser stridsvogn-vraking

Liv Signe Navarsete og Senterpartiet forstår ikke hvorfor Regjeringen har gått bort fra planene om å oppgradere stridsvogner.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg var selv med Utenriks- og forsvarskomiteen til Tyskland. Der ble vi informert om tilbudet Forsvaret har fått om å oppgradere vognene. Jeg skjønner ikke hvorfor ikke det er aktuelt lenger, sier Navarsete.

– At man lar et sånt tilbud slippe og velger å ikke gjør noe med stridsvogn-situasjonen nå, er pinlig. 

Da finansminister Siv Jensen 15. mai 2018 la frem Regjeringens anbefalinger til revidert nasjonalbudsjett ble det satt av mer penger til Forsvaret. Men 1,7 milliarder kroner mer til Forsvaret i perioden frem til 2034 er på langt nær nok, mener opposisjonen. I tillegg har Forsvarsdepartementet bestemt seg for å kjøpe nye stridsvogner på ordinær måte. Det betyr at stridsvogner verken leies, leases eller oppgraderes. Det betyr også at nye vogner kommer tidligst i 2025. 

– Vi er det eneste Nato-landet med stridsvogner, som ikke har en plan for hvordan vi skal oppgradere eller erstatte dem, sier Navarsete. 

Vi er det eneste Nato-landet med stridsvogner, som ikke har en plan for hvordan vi skal oppgradere eller erstatte dem


Hun reagerer kraftig på anbefalingene til Regjeringen. For der forsvarsminister Frank Bakke-Jensen mener at satsingen er i tråd med vedtaket til Stortinget, er Navarsete helt uenig. Og litt overrasket. Selv om hun i forrige uke sa til forsvaretsforum.no at hun ikke ville bli overrasket dersom Regjeringen likevel ikke løste stridsvogn-floka.

– Det er så ille dette her, at jeg nesten ikke finner ord. Vi stemte i mot forliket. Men Arbeiderpartiet må være svært skuffet. De ble lovet flere penger. Det har vi ikke fått.

Navarsete mener at tre helikopter i nord er altfor lite. Og kaller mobiliseringshær på Skjold for en dårlig løsning.

– Vi tapper Hæren for livsviktig kompetanse, sier hun. 

Denne uka er hun i Indre Troms. Mandag var hun på helikoptervingen på Bardufoss. Og hun var på Setermoen da hun fikk beskjeden om stridsvognene.

– Vi skal kjempe videre. Jeg håper at stortingsflertallet tar ansvar og sikrer at Forsvaret blir styrket, ikke svekket. 

Jeg håper at stortingsflertallet tar ansvar og sikrer at Forsvaret blir styrket, ikke svekket


Også lederen for Utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt er svært kritisk til avgjørelsen om å droppe snarlig stridsvogn-løsning.

Hæren derimot, avventer. 

– Vi tar revidert nasjonalbudsjett til etterretning og avventer Stortingets beslutning, sier kaptein Aleksander Hage, fungerende talsmann Hæren.

Faglig begrunnelse. På spørsmål fra forsvaretsforum.no, svarer Forsvarsdepartementet at de var i samtaler med Tyskland hvor temaet var å undersøke muligheten for Tyskland kunne bidra til å gjøre stridsvognene tilgjengelig på et senere tidspunkt. Konklusjonen var at det ikke var ønskelig å leie eller låne bort stridsvogner. 

– Det er et stort behov for oppgradering av stridsvogner hos flere europeiske nasjoner, og derfor er det heller ikke tilgjengelige vogner hos andre land som har Leo2, sier spesialrådgiver Birgitte Frisch.

Det pågående oppgraderingsprosjektet av dagens stridsvogner ville ikke gi en tilstrekkelig kapabel stridsvogn

– De faglige vurderingene fra Landmaktutredningen var at det pågående oppgraderingsprosjektet av dagens stridsvogner ikke ville gi en tilstrekkelig kapabel stridsvogn til å møte utviklingen i trusselbildet fra moderne våpen og ammunisjonstyper, sier hun.

– Regjeringen foreslo derfor å stanse dette prosjektet og i stedet anskaffe en moderne og mer fremtidsrettet stridsvognkapasitet.

Powered by Labrador CMS