Nyheter:

Ragnar Ulstein er død: – En gigant er borte

Krigsveteranen, forfatteren og historikeren Ragnar Leif Ulstein er død 99 år gammel. Ulstein var en del av Kompani Linge under andre verdenskrig.

Ulstein døde tirsdag morgen. Det opplyser Ulsteins sønn Anders Ulstein til NTB.

Ulstein ble født 19. april 1920 i Ulstein i Møre og Romsdal og var en fremtredende motstandsmann under andre verdenskrig.

 – En gigant er borte og med ham en vegg i det kollektive minnet om okkupasjonsårene. Hans var en kriger når det gjaldt som mest, også i fredstid, skriver historiker og tidligere sjef for Norges hjemmefrontmuseum, Arnfinn Moland, til Forsvarets forum.

Ulstein var løytnant i den britiske militæravdelingen Kompani Linge, som besto av norske frivillige som skulle delta i britisk ledede operasjoner i Norge under krigen og organisere, instruere og lede den norske motstandsbevegelsen.

Ulstein deltok under flere operasjoner, deriblant landgangen i Reine i desember 1941 og i en sabotasjeaksjon mot et forsynings- og troppeskip i Nord-Gulen utenfor Svelgen i 1943.

Fra høsten 1944 ledet Ulstein oppbyggingen av hjemmestyrken med kodenavnet «Siskin» i Sogn.

– Diktaturets vesen gjennomskuet han allerede på 30-tallet, og etterpå så han seg ikke tilbake. "Det er ikkje fridomen som skal tilpasse seg oss, det er vi som skal tilpasse oss fridomen." Dette sitatet er for meg Ragnar Ulsteins ettermæle og vil for alltid fungere som en rettesnor for kampen for frihet og demokrati, minnes Moland.

Ulstein jobbet etter krigen som journalist, sakprosaforfatter og statsstipendiat og skrev flere bøker om norsk deltakelse i andre verdenskrig. Han tok aktivt del i kampen for at de norske fangene i tyske konsentrasjonsleirer skulle få erstatning fra Forbundsrepublikken Tyskland, og var sterkt engasjert i arbeidet for krigsinvalidene. Ulstein var også aktiv politisk i Venstre.

Ulstein ble for sin krigsinnsats tildelt blant annet St. Olavsmedaljen med to ekegrener, Deltagermedaljen, Haakon VIIs 70-årsmedalje og britiske Military Medal. For sitt arbeid etter krigen er han tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull og Forsvarets hederskors. Ulstein er for deltakelsen i Tysklandsbrigaden tildelt Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner og Tysklandsbrigadens veteranmedalje.