Nyheter

PROTESTERTE: Byun Hui-su talte på en pressekonferanse kort tid etter at hun mistet jobben. Der uttrykket hun et sterkt ønske om å fortsette i forsvaret.

Sør-Koreansk domstol: Oppsigelse av transkjønnet soldat var diskriminerende

– Oppsigelsen kan ikke begrunnes juridisk, fordi den baseres på påstanden om at hun var en mann, sier tingretten i Daejeon.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Tingretten i den sørkoreanske byen Daejeon avgjorde torsdag at oppsigelsen av stabssersjant Byun Hui-su var urettmessig og diskriminerende. Det skriver Stars and Stripes.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Byun var Sør-Koreas første åpne transkjønnede soldat, etter at hun gjennomførte kjønnskorrigerende operasjon i 2019. Dommen kom syv måneder etter at hun ble funnet død i sitt eget hjem.

Byun jobbet som stridsvognfører, men mistet jobben noen måneder etter operasjonen, etter at forsvaret i Sør-Korea konkluderte med at en slik operasjon var gyldig grunn for oppsigelse. Hæren henviste til en lov som sier at forsvaret kan dimittere personell med psykisk eller fysisk funksjonshemming, så lenge skadene ikke oppsto som følge av tjenesten.

Det sør-koreanske forsvaret anså Byuns «tap av det mannlige kjønnsorgan» som en funksjonshemming.

Ifølge tingretten i Daejeon kan ikke oppsigelsen av Byun begrunnes juridisk, fordi den baseres på påstanden om at hun var en mann. Retten poengterte også at hæren visste at hun hadde søkt om å endre sitt juridiske kjønn til kvinne. Søknaden om å endre juridisk kjønn ble innvilget få uker etter at hun mistet jobben.

Byun protesterte offentlig mot oppsigelsen, og ifølge NBC News har flere aktivistgrupper engasjert seg i saken. De omtaler torsdagens dom som et fremsteg for seksuelle minoriteter og deres rettigheter, men understreker at dommen kommer for sent for Byun Hui-su.

Les også: Å høre Christian Tybring-Gjeddes uttalelser om Forsvarets genderperspektiv er som å høre et gufs fra en annen tid, mener Guro Angell Gimse og Ingjerd Schou fra Høyre.

Powered by Labrador CMS