Nyheter:
Feltprester inviterer ansatte i utlandet til digital «påske-meditasjon»
Mange får ikke komme hjem til Norge i påsken – derfor lager feltprestene digital påskestemning.
Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Etter at koronapandemien brøt ut i fjor har ikke feltprestene hatt muligheten til å reise og besøke Forsvarets ansatte i utlandet og deres familier, noe de vanligvis gjør.
Streamede gudstjenester, webinarer, samt telefon- og videosamtaler er blitt erstatningen. Til påske inviteres det til «påske-meditasjon»
Store påkjenninger
Korona-pandemien har vært tøff for mange, men likevel er noen påvirket i større grad. Forsvarets ansatte i utlandet og deres familier er noen av de som har hatt spesielt store påkjenninger.
– Flere sliter mer og mer desto lengre tid som går. Siden utbruddet i fjor har mange levd lenge med strenge restriksjoner: portforbud over lengre tid, hjemmeskole for barna og strenge karantenebestemmelser ved hjemreise. Dette er for mange veldig belastende.
– Regjeringens oppfordringer om å ikke besøke Norge i påsken er også tunge for en del.
Det sier Sophus Bakketeig fra tros- og livssynskorpset. Han jobber som stabsprest i utenlandsavdelingen og har ansvar for å støtte Forsvarets personell i utlandet – og de familiene som flytter med dem.
– Mye av Forsvarets personell i utlandet tar også med seg familie når de skal arbeide utenlands over lengre tid. Mange av dem har hatt det tøft under pandemien, forklarer han.
- Har du fått med deg denne? Slik mener TVO at forsvarssjefen skal få bukt med mobbing og seksuell trakassering
Digitale løsninger
– Normalt reiser vi feltprester mye til utlandet. Da besøker vi ansatte og deres familier. Pandemien har gjort at vi har måtte tenkt nytt og benytte digitale løsninger.
– Denne påsken har vi lagd en video som vi velger å kalle for en «påske-meditasjon». Vi forsøker der å formidle påskens budskap med fokus på overgangen fra mørke til lys.
Bakketeig uttrykker en forhåpning om at videoen kan spre påskestemning og litt håp til de som ikke får lov til å reise hjem til Norge.
– Innspillingen legges ut på internett, slik at Forsvarets ansatte og deres familier kan se det når det passer dem.
Internett-tilbud
Siden pandemien brøt ut for litt over ett år siden har de måtte gjennomføre det meste av arbeidet digitalt.
– De siste månedene har vi eksempelvis gjennomført webinarer, forklarer Bakketeig
– Der hadde vi foredrag av familievernkontoret og av en psykolog fra et stressmestringsteam. Målet var å hjelpe til slik at de berørte klarer seg litt bedre i den situasjonen de befinner seg i.
Også til jul ble internett løsningen.
– Til jul hadde vi en større gudstjeneste på Hamar som ble streamet og senere publisert på nettet.
Bakketeig forklarer at mange av feltprestenes oppgaver dreier seg om kontakt med ansatte og familiene.
– Snakking over telefon er dessverre ingen fullverdig erstatning av det å møtes fysisk.
Planlegger 17. mai
– Tilbakemeldingene vi får av ansatte og deres familier er at de setter pris på det de får av gudstjenester, oppfølging og hilsener. Mange skulle likevel ønske at de hadde fått mer og tettere oppfølging.
De er allerede i gang med å forberede begivenheter i mai.
– På 17. mai har vi en plan om å få felthumanisten til å holde ord for dagen og lage en seremoni sammen med Forsvarets musikk. Slik får vi inkludert mangfoldet og gitt et tilbud til flere.