Nyheter
MDG ser for seg pilotprosjekt: «Verneplikt 2.0»
Nestleder i Miljøpartiet de grønne (MDG) Ingrid Liland og fylkestingrepresentant for partiet, Tommy Reinås ser for seg en ny type verneplikt, som ikke er militær.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
MDG ønsker å utvide verneplikten til langt, langt flere enn de som hentes inn i Forsvaret i dag, men med andre beredskaps-relaterte oppgaver - ikke nødvendigvis i regi av Forsvaret. Det skriver Nidaros.
Hvert år er det 8000 ungdommer i Trøndelag som ikke blir tatt ut til plikttjeneste. MDG har derfor tatt til orde for å sette i gang en pilot hvor man det året man fyller 19 kan få på plass en «Verneplikt 2.0». Der de aller fleste skal inn - også de som eventuelt har funksjonsnedsettelser.
Les også: Prinsesse Ingrid Alexandra skal gjennomføre førstegangstjenesten i Ingeniørbataljonen
Forslaget til MDG er at 1000 av de unge voksne som ikke skal inn i førstegangstjenesten, heller sluses inn i landbruket, i et år. Og mener dette burde være en plikt, på lik linje med førstegangstjenesten.
Fra 2012 ble sivil tjenesteplikt avskaffet. De som ikke bil vurdert mister muligheten til sivil plikttjeneste, og det var derfor Reinås og Liland gikk ut i Nidaros med en modernisert utgave av verneplikten, skriver Tommy Reinås til Forsvarets forum.
– Vi har nå muligheten til å styrke den sivile beredskapen med innføring av en sivil tjenesteplikt som er bedre tilpasset dagens virkelighet. Det skriver Reinås i en e-post til Forsvarets forum og begrunner med at det trengs flere ressurser til å løse utfordringer der han trekker frem både den pågående krigen i Europa og klimaendringene.
– Se for deg at alle 19 åringer kan delta i et beredskapsår, hvor de enten kan ta tjeneste i militæret, men også sivilforsvaret, landbruket, naturopprydding og naturrestauering, klimaberedskap, helse og omsorg, kultur, skogplanting, med mer, fortsetter Reinås.
Selv om en ny plikt medfører en innskrenkning av valgfriheten for ungdom, ser partiet på ordningen som en løsning. Spesielt for ungdom som sliter med å komme seg inn i arbeidslivet på grunn av manglende erfaring eller som havner i et vedvarende utenforskap.
– Målsettingen vår er å engasjere ungdommen vår, tilegne opplevelsen av å bli sett som et individ, og å gjøre seg kjent med og delta i sivilsamfunnets oppgaver. Det må i størst mulig grad samhandle med noen av de egenskapene og ønskene den enkelte har, men å bli utfordret til å utvikle seg på nye områder, skriver Reinås.