Nyheter:

Talsperson Maria Zakharova i det russiske utenriksdepartementet avbildet i forbindelse med en pressekonferanse i Moskva der de oppsummerte 2019.
Talsperson Maria Zakharova i det russiske utenriksdepartementet avbildet i forbindelse med en pressekonferanse i Moskva der de oppsummerte 2019.

Russisk UD med kraftig kritikk av norsk forsvarspolitikk

– På en absolutt antirussisk måte utvikles planene for de nasjonale styrkene, innkjøp av våpen og modernisering av militær infrastruktur, sa talsperson Maria Zakharova torsdag, melder NRK.

Publisert Sist oppdatert

I 2014 forvitret samarbeidet mellom Norge og Russland. Det minnet talsperson Zakharova i det russiske utenriksdepartementet om torsdag, skriver NRK. I 2014 annekterte Russland Krim-halvøya. Slik det er nå, ser russerne ingen tegn til at man fra norsk side ønsker å gjenoppta forbindelsene.

Talspersonen fremholder at Norge deltar energisk i Natos militære forberedelser og at dette særlig aktivt pågår i nærheten av grensen mot Russland.

Fiendebilde

– På en absolutt antirussisk måte utvikles planene for de nasjonale styrkene, innkjøp av våpen og modernisering av militær infrastruktur. Antallet øvelser med utenlandske styrker øker. Det overrasker spesielt at i disse øvelsene er Russland fienden, understreker Zakharova, ifølge kringkasteren.

Et konkret eksempel er at en amerikansk atomubåt nylig var til havn i nærheten av Tromsø. Russland på sin side har militære baser på Kola-halvøya der ubåtene med langtrekkende atomvåpen har hjemmehavn.

Talspersonen understreker at russisk side gjerne vil opprette dialog som kan øke tillit og sikkerhet. Hun kritiserer norske medier for å gi et forvrengt bilde av russiske standpunkter.

– Kjent med norske posisjoner

Utenriksdepartementet i Norge skriver til NRK at Norge ønsker et godt og fungerende samarbeid med Russland.

– Russiske myndigheter er svært godt kjent med norske posisjoner på alle politikkområder, inkludert vårt samarbeid med allierte, skriver statssekretær Audun Halvorsen e-posten.

Et fyldigere tilsvar fra norsk side kan leses i NRKs sak.

Powered by Labrador CMS