Nyheter

SPIONMISTENKT: En tidligere toppleder og Säpo-ansatt er siktet for å ha drevet grov spionasje i ti år.

Spionsiktet toppleder i Sverige fremstilles for varetektsfengsling

To brødre er siktet for å ha drevet grov spionasje i Sverige mellom 2011 og 2021. Én av dem har jobbet i både Säpo og det svenske forsvaret. Han fremstilles for varetekt fredag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den ene mannen ble pågrepet i Midt-Sverige på tirsdag. Torsdag ble han begjært varetektsfengslet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Den andre personen har siden 23. september sittet i varetekt, siktet for misbruk av hemmelig informasjon. Aktor begjærer han nå varetektsfengslet for grov spionasje, opplyser påtalemyndigheten i en pressemelding.

Det er SVT som opplyser at mennene er brødre, mens påtalemyndigheten ikke vil kommentere hva slags forhold det er mellom de to.

Saken ble kjent i september da en toppleder i en statlig virksomhet ble pågrepet. Mannen, som er i 40-årene, har tidligere vært ansatt i både Säkerhetspolisen (Säpo) og Försvarsmakten. Ifølge Dagens Nyheter har han også jobbet i svensk etterretningstjeneste.

Anklagene mot mannen har endret seg flere ganger etter pågripelsen. Han var først anklaget for spionasje mellom 2011 og 2015. Dette ble senere endret til misbruk av hemmelig informasjon.

Nå er altså mistanken mot mannen styrket, og han anklages for grov spionasje mellom 2011 og 2021.

Fengslingsmøtet holdes fredag.

– Min klient nekter fortsatt for å ha begått noen lovbrudd. Utover det kan jeg ikke si så mye, sa mannens forsvarer, advokat Anton Strand til TT.

Powered by Labrador CMS