Nyheter

TILTAK: Siden invasjonen i februar 2022 har flere hundre tusen flyktet fra Ukraina. Ukrainske myndigheter har satt igang flere tiltak for å hindre at stridsdyktige forlater landet.

Polen - Villig til å sende ukrainere hjem for å være soldater

Polen kan vurdere å sende eksilukrainere i stridsdyktig alder tilbake til hjemlandet for å hjelpe myndighetene i arbeidet med å rekruttere flere soldater.

Regjeringen i Kyiv jobber intenst med å innkalle flere soldater etter to år med krig. Den vedtok nylig en mobiliseringslov som senker stridsdyktig alder og innfører strengere tiltak mot dem som sluntrer unna.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Flere titalls tusen ukrainere oppholder seg i nabolandet Polen, og forsvarsminister Wladyslaw Kosiniak-Kamysz sa onsdag at polske myndigheter kan være behjelpelige med å sende menn i stridsdyktig alder tilbake til hjemlandet.

Tilbyr bistand

– Vi har lenge foreslått at vi kan hjelpe Ukraina med å sikre at menn som er underlagt tvungen militærtjeneste, reiser tilbake, sa ministeren i et intervju med den polske stasjonen Polsat.

Ukrainske myndigheter meldte onsdag at de ikke lenger vil utstede pass til en del menn i stridsdyktig alder. Det blir også stans i konsulære tjenester for menn mellom 18 og 60 år som bor i utlandet. Dette har utløst et voldsomt sinne blant ukrainere i Polen og andre land.

– Alt er mulig

– Alt er mulig, sa forsvarsministeren da han fikk spørsmål om hvorvidt den polske regjering vil si ja dersom Kyiv ber om at eksilukrainere i riktig alder blir sendt til grensen.

Siden invasjonen i februar 2022 har flere hundre tusen ukrainere flyktet fra krigen, de fleste gjennom Polen. I februar 2024, to år etter utbruddet, var det registrert 952.104 ukrainske flyktninger i Polen. 16 prosent av dem, 152.656, var i stridsdyktig alder, viser en oversikt fra FNs flyktningbyrå UNHCR.

Mange ukrainere har oppholdt seg i Polen fra lenge før krigsutbruddet.

Powered by Labrador CMS