Nyheter
Forsvaret med fem strakstiltak for å beholde folk
En av fire i Forsvaret vil slutte i løpet av de neste to årene. Nå vil Forsvaret prøve å holde dem igjen med bedre lønn, mer fleksibilitet og mer velferd.
Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
De siste seks månedene har rittmester Usman Aslam reist landet rundt for å snakke med alt fra korporaler til generaler om hvordan Forsvaret skal lykkes med å beholde folk.
Hans arbeidsgruppe har nå kommet opp med fem strakstiltak, som skal innføres fra august. Det er øremerket 50 millioner kroner til de kortsiktige tiltakene.
Det har vært ropt varsku fra flere hold de siste månedene og ukene. Forsvarskommisjonen har foreslått å se på om verneplikten kan endres slik at flere kan tjenestegjøre, i Forsvarssjefens fagmilitære råd står det at Forsvaret risikerer å mangle 1000 offiserer og 1700 befal innen 2028, Befalets fellesorganisasjon har besluttet å definere personellflukten fra Forsvaret som en krise og medarbeiderundersøkelsen for 2022 gjorde en rekke dystre funn, deriblant at 25 prosent av personellet ser for seg å slutte i Forsvaret innen to år.
Rittmester Aslam viser også til at flere aktører har pekt på at forsvarssektoren er på vei mot en underdekning av både befal og offiserer.
I tillegg kommer det en større pensjonsbølge de neste årene, kombinert med at det er lagt til grunn en gradvis økning av årsverk i langtidsplanen.
– Med bakgrunn i det har sjefen for Forsvarsstaben satt ned denne arbeidsgruppen for å finne strakstiltak for å beholde personell med rett kompetanse på rett sted til rett tid.
Noen av tilbakemeldingene arbeidsgruppen har fått fra sine samtaler med driftsenhetene, er at de i større grad ser at yngre leder yngre, og at det er lavere erfaringsnivå noen steder.
– Det er viktig å si at disse tiltakene er strakstiltak som kan løses her og nå. Det er første skritt på veien for å tette personelllekkasjen, sier rittmesteren.
– Dette er et plaster på såret mot symptomene, men det er ingen langsiktig løsning for den underliggende sykdommen. Vi må gå fra vel sagt til godt gjort, dette er kun det første steget.
Derfor har gruppen også foreslått ytterligere fem langsiktige tiltak: