På vakt i julen: Fikk besøk av statsministeren

Mens de fleste har tatt juleferie, sørger noen for beredskap i høytiden. Slik var feiringen på Ørland, i Longyearbyen og ved Haakonsvern.

​– Mens resten av oss skal kose oss i varmen og ha det hyggelig med familien, må noen andre sørge for å ta vare på beredskapen og sikkerheten i samfunnet vårt, sa statsminister Erna Solberg da hun besøkte Sjøforsvarets hovedbase Haakonsvern julaften. 


Der møtte hun både vernepliktige, spesialister, befal og offiserer, opplyser Sjøforsvaret. 

Longyearbyen

Lengre nord, i Longyearbyen, feiret besetningen på KV Barentshav julaften. 

– Kokken Henrik Kolstø Hansen har stått på som en helt gjennom hele dagen. Først laget han et fantastisk koldtbord til lunsj før han laget ribbe og pinnekjøtt til middag. Rett etter var det dessert. Alle fikk det de brukte å spise på julaften, skriver kvartermester Martin Krogh i en e-post til Forsvarets forum. 


Han forteller at besetningen gikk en tur i Longyearbyen og kirken, før det var dekket for middag klokken 18.30.

– KV Barentshav vil i morgen (første juledag, journ.anm.) kaste loss, og på nytt dra ut på patrulje. Selv når de lå til kai på julaften var de i beredskap, og klar til å reagere om noe skjedde på havet, skriver Krogh.

Ørland

På Ørland flystasjon ble det spilt julesanger og servert brunsj. Under brunsjen var det i hovedsak vaktsoldater, mens barnefamilier ble invitert til julemiddag senere på kvelden, forteller Jan Terje Hellemsbakken ved 132 luftving til Forsvarets forum. 

Nystekte vafler, egg og bacon, julesylte og andre godsaker sto på menyen under julebrunsjen.