Nyheter:

På denne broen blir det krig

Under neste års Nato-øvelse skal broen i Tolga spille en helt sentral rolle.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over syv år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Når nord-styrkene, bestående av flere tusen soldater fra blant annet Brigade Nord, amerikanske, finske og svenske styrker, trykker nedover fra Røros i retning Tynset, må de stort sett følge hovedveien fra Røros og sørover, på fylkesvei 30. Når de eventuelt har klart å ta Tolga, gjør broen over Glomma at de får to alternative veier sørover: Videre på fylkesvegen mot Tynset eller sørover mot Trysil på riksveg 26.

Major Åke Palm

– Da er det jo praktisk å ha et sted å sove også, sier Åke Palm, som har reservert rom på gjestegården som ligger ved den ene bro-enden.

– Da får vi i den svenske øvingsledelsen i hvert fall fin utsikt til dramatikken, sier han og ler.

Trident Juncture vil samle 35 000 soldater fra Nato-landene som er med. Øvelsen vil foregå fra Orkanger i nord til Østerdalen i sør. Også nasjoner utenfor Nato bidrar med soldater til øvelsen, enten gjennom Partnership for Peace eller andre samarbeidsordninger.

– Vi skal delta med 2500 soldater i en multinasjonal brigade med amerikanske og finske styrker, forteller major Åke Palm som er øvingsansvarlig for svenskene.

– Formålet med rekognoseringen, er jo blant annet for å se hvor og hvordan vi kan ta oss frem med vårt utstyr. Vi har med alt fra Leopard stridsvogner til tyngre hjulgående kjøretøy. Hva tåler broene? Hvor skal vi slå leir? Hvor skal hovedkvarteret være, og hvor skal vi angripe. Vi har en mengde spørsmål vi må finne svar på i god tid før øvelsen, forteller han.

Tiden på året i oktober og november neste år vil være en utfordring, erkjenner Palm. Han tenker da spesielt på hvilke spor de setter igjen i naturen, på private jorder og lokalveier.

– Vi legger frem en ønskeliste, der vi ser hvor vi burde ha tilgang under øvelsen. Dette gir vi så til den norske øvingsledelsen, slik at de gjør nødvendige avklaringer, blant annet med grunneiere, forteller Palm og hans to kolleger Johan Edman og Jan-Åke Andersson fra 2. brigadestaben. Alle tre understreker at støtten de får av nordmennene er stor.

– Den er helt formidabel. Heimevernet, øvingsledelsen, Statens vegvesen og mange andre har bidratt. Det hjelper veldig, sier de tre svenske majorene.

BROEN OVER GLOMMA: Majorene Åke Palm, Johan Edman og Jan-Åke Andersson fra Sverige møtte onsdag ordfører Ragnhild Aashaug (Sp) på broen i Tolga der en av flere kamper under Trident Juncture vil stå.
MØTE: De svenske majorene har rekognosert i områdene fra riksgrensen, til Røros og Tolga den siste uka. Onsdag var de på Tolga.


Tilfeldigheter gjorde at Tolga-ordfører Ragnhild Aashaug (Sp) fikk høre at kommunen hun styrer, vil få besøk av tusenvis av soldater.

– Vi er jo bare 1600 innbyggere i kommunen, så dette vil vi selvsagt merke godt, sier hun.

I 1982 gikk ordføreren i 6. klasse på Tolga barneskole. Den gang var det også en stor militærøvelse på vei gjennom bygda, og hun husker det som det var i går.

– Det rullet store stridsvogner forbi skolen, og jeg husker soldatene hadde med sjokolade som de kastet til oss, erindrer Aashaug.

Neste år skal mange tusen soldater gjennom bygda og blant annet kjempe om broen over ved Malmplassen.

– Det har kommet generell informasjon fra fylkesmannen om øvelsen, men at Tolga vil være et slags midtpunkt med et viktig slag om brua, det ante jeg ikke. Jeg forventer selvsagt at Forsvaret kommer på banen med informasjon til kommunen om dette, slik at vi kan være forberedt. Jeg er i grunnen litt overrasket over at jeg ikke visste dette før jeg traff soldater på rekognosering denne uka, sier hun.

Aashaug regner med at lokale kremmer nok vil legge ekstra pølser og hamburgere på grillen og varer i butikkhyllene når det står på som verst.

– Vi må jo forsøke å få noe positivt ut av å være i sentrum for en slik øvelse. Det viktige for meg er å ha en god dialog med Forsvaret og få informert innbyggerne skikkelig på forhånd. Dessuten er jeg opptatt av hvordan vi kan skåne naturen og området mest mulig mot skader på naturen, jorder og veier, sier hun.

– Kommunene vil bli informert fortløpende om planleggingen av øvelsen, sier informasjonssjef ved Forsvaret operative hovedkvarter Ivar Moen.

Oberstløytnant Marianne Bø er nasjonalt miljøansvarlig under Trident Juncture neste år. Hun sier det kommer til å bli skader i terrenget grunnet manglende tele i bakken.

– Det gjøres forberedelser for å redusere skadene, det er blant annet det vi ser på under denne ukens rekognosering. Men det vil nok bli skader, sier hun.

– Forsvaret har gode rutiner for hvordan rapporterte skader blir behandlet. Dette har vi gode erfaringer med gjennom de siste års øvelser, som Cold Response og Joint Viking, sier hun.

ORDFØRER: Ordfører Ragnhild Aashaug gikk i 6. klasse forrige gang det var militærøvelse i Tolga. Det var på 80-tallet. – Jeg husker soldatene kastet sjokolade til oss, sier hun.

 

– Det er om lag 6000 romdøgn, så det er snakk om flere millioner kroner, sier han. Likevel vil det være noen typer overnattingsmuligheter ledige. Vi har ikke bare hotellet å spille på i regionen, sier Lysholm. Han var direktør på et hotell i Namsos i fjor og har erfaring fra øvelse Cold Response.

Det er om lag 6000 romdøgn, så det er snakk om flere millioner kroner

Også på Malmplassen gjestegård på Tolga ser det ut til at de fleste rommene blir leid ut under øvelsen. Flere alternativer i regionen, som campingplasser og hytter, bookes nå fortløpende, selv om hovedstyrkene skal ligge i telt og i vogner. 

Terje Lysholm,  hotelldirektør
Powered by Labrador CMS