Nyheter:

Over 50 drept i Libya

FN oppjusterer dødstallet etter luftangrepet i Tajoura i Libya fra 44 til 53 og sier flyktninger som forsøkte å rømme, kan ha blitt beskutt.

Tirsdag kveld ble Tajoura, som er en forstad øst for Libyas hovedstad Tripoli, rammet av to luftangrep. Det første angrepet rammet en garasje der det ikke befant seg noen, mens det andre angrepet drepte minst 53 innesperrede flyktninger og migranter i en bygning. 

– Det er rapporter om at noen flyktninger og migranter ble skutt på av vakter da de forsøkte å flykte, skriver FN i en rapport torsdag. 

Det ble først meldt at minst 44 personer ble drept, men dette tallet ble torsdag oppjustert til 53. Minst 130 personer skal ha blitt skadd i angrepet. 

Skylder på opprørsgeneral

Den internasjonalt anerkjente regjeringen i Libya har lagt skylden på opprørsgeneralen Khalifa Haftar. Han har på sin side avvist anklagene og lagt skylden på regjeringen. 

Angrepet er det blodigste siden Haftar i april rullet i gang en offensiv som har til hensikt å erobre Tripoli. Opprørsgeneralens LNA-milits tok i februar kontroll over det sørlige Libya.

Parallelt med at landet har vært herjet av politisk kaos, har det også blitt et knutepunkt for smugling av migranter og flyktninger til Europa. 

FN fordømmer

FN mener angrepet trolig er en krigsforbrytelse og har bedt om en uavhengig etterforskning. Generalsekretær António Guterres fordømmer «den forskrekkelige hendelsen på det sterkeste». 

EU, Frankrike og USA har også fordømt angrepet. Det gjør også Norge skriver Utenriksdepartementet Twitter og omtaler angrepet som brutalt og meningsløst. 

Sikkerhetsrådet kalte inn til krisemøte bak lukkede dører onsdag, men klarte ikke å komme fram til en felles uttalelse om angrepet. 

Powered by Labrador CMS